Чи можливе в Україні економічне диво і чому нашому керівництву потрібно робити щеплення від інвестфобії?

Чи можливе в Україні економічне диво і чому нашому керівництву потрібно робити щеплення від інвестфобії?
Володимир Панов презентував в Ужгороді авторське видання «Перший інвестор»

 

«…Світ вступив в епоху четвертої промислової революції Industry 4.0. Нинішній Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп оголошує нову індустріалізацію США. Світ змінюється та піднімається на новий рівень  розвитку. І тільки ми  –  Україна  – стабільні у своєму сталому відставанні та  законсервованості. Українські реалії нагадують старий чорно-білий фільм в уповільненому форматі, в той час, коли світ уже перейшов на перегляд фільмів у 7D-форматі. Країна третього світу… Найбідніша економіка Європи… Парадокс... Протиріччя між потенційними можливостями та реальними результатами». 

Наведений  уривок – це частинка з передмови видання "Перший інвестор", яке сьогодні презентував закарпатським журналістам його автор Володимир Панов. Він – голова обласного об'єднання організацій роботодавців «Закарпаття» та член наглядової ради ПрАТ «Єврокар», але переважна більшість медійників знають його як людину, яка була одним із двигунів того економічного прориву, який спостерігався на Закарпатті на початку цього тисячоліття. Можна не говорити, як це було зроблено, ким саме і чому, можна навести ті ж таки приклади з видання – просто кілька цифр, котрі якнайкраще проілюструють, про що йдеться:

«В свое время в Закарпатской области буквально за три года (2001-2004 гг.) произошли чудеса экономических преобразований.

Было создано 19 тыс. рабочих мест, привлечено $150 млн. прямых иностранных инвестиций.

Внешнеторговый оборот региона увеличился с $250 млн. до $1,3 млрд. в год. В область пришли такие компании, как Skoda, Volkswagen, Yazaki, Flextronics и др. То есть бизнес стремительно развивался.

И вот в один день, как говорится, без объявления войны, государство ликвидировало все льготы для СЭЗ, и интерес к Украине молниеносно пропал. После этого в Закарпатье не было ни одного инвестиционного проекта».

На мить, коли були ліквідовані пільги в рамках спеціальних режимів інвестиційної діяльності, Закарпаття саме опрацьовувало низку угод з інвесторами. Певна річ, втративши зацікавленість e розміщенні виробництв саме в нашому регіоні, останні розірвали угоди. Результат – страшний. Втрачені інвестиційні можливості:

- 240 попередніх домовленостей про інвестиційні наміри;

- 1,2 млрд доларів США задекларованих намірів інвестування;

- 6000 робочих місць (втрачено у 2005 році).

«Якби ще бодай 5 років ми попрацювали за такими ж тенденціями, які спостерігалися в 2001-2004 роках, ми стали б одним із кращих регіонів в Європі! При цьому зрозуміло, що Закарпаття не гумове, воно не вмістило б усі зацікавленості, і від нас інвестиції пішли б по всій Україні! Я би називав це так: були можливості створити економічний феномен світового рівня. Ми були на правильному шляху!» - зазначив В. Панов.

Що далі? В. Панов розповів, що намагався зробити все, щоб ті закони, які працювали, повернути. «Я виступав на всіх економічних форумах sз конкретними пропозиціями, презентував можливості на конкретних прикладах у багатьох столицях Європи, у різних інституціях, які працюють з урядом нашої країни. Але чи почули?

Зараз настала черга видання. «Чому я ділюся матеріалами? Бо намагаюся просувати Закарпаття, я вважаю, що цей найзахідніший регіон має стати законодавцем економічної моди в Україні, ми маємо повести Україну в Європу. Ми створили рецепт – це прямі іноземні інвестиції, і його треба використовувати! Уявіть: якщо yf Закарпатті буде 150 компаній зі світовим іменем, а в Україні – 2000, тоді не ми, а ЄС лобіюватиме питання зняття кордонів! Коли буде тут економічний інтерес, то бізнес за себе постоїть і зробить так, щоб ми були в Європі!» – уточнив член наглядової ради ПрАТ «Єврокар».

Саме тому, вважає В. Панов, кожному новому керівництву України потрібно робити прививку від інвестиційної фобії. 

 У виданні розміщені виступи відомого закарпатського економіста,  інтерв’ю, різноманітні публікації, презентації тощо. Видання вже невдовзі з’явиться в широкому доступі, тож кожен, хто справді зацікавлений у розвитку Закарпаття, хто шукає рецепт перетворення української економіки  в одну з найуспішніших, – зможе ознайомитися з ним.   

uzhgorod.net.ua

 

27 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів