Хто такі «Наші інші» розповіли в Ужгороді

Хто такі «Наші інші» розповіли в Ужгороді
4 грудня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка презентували книжку репортажів про національні меншини й етнічні спільноти в Україні «Наші Інші. Історії українського різноманіття» львівської журналістки Олесі Яремчук.

 

Статистика свідчить, що на території України проживають 130 національних меншин. У книжці відображено 14 репортажів про прикордонні поселення. За словами авторки, статистика емоційно не зачіпає людей, тому вона вирішила надати їй людського обличчя й подати історію компактно проживаючих людей через історію певної людини чи родини. Олеся Яремчук поспілкувалася із вірменами, німцями, турками-месхетинцями, шведами, румунами. Закарпаття представлено аж чотирма репортажами – про німців села Павшино, волохів з Обави,ліптаків (самоназва словаків) на Великоберезнянщині й угорців-словаків села Малі Селменці. Паралельно оператор Сергій Полежака зробив відеоісторію книжки. Одну з яких продемонстрували під час презентації.

Як спостерегла журналістка, більшість меншин добре інтегровані в українське середовище, молодь навіть себе вважає українцями. Менше асимілюються національності з відмінною релігією (турки, татари тощо). Тому в Олесі Яремчук склалося враження, що фіксує ті народи, які невдовзі можуть зникнути. Проте, як влучно зауважив модератор Андрій Любка, Володимир Гнатюк ще 1904 року казав, що невдовзі зникне найдавніша українська діаспора руснаків Бачки і Сриму, проте вони досі компактно проживають в Сербії й зберігають культуру й ідентичність. Тобто чи асимілюються народи залежить від національних меншин в першу чергу.

Проект реалізовано за підтримки Українського культурного фонду й частина тиражу безкоштовно поширюється на презентаціях.

Uzhgorod.net.ua

 

05 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів