В Ужгороді відбулося перше читацьке змагання школярів Закарпаття (ФОТО)

В Ужгороді відбулося перше читацьке змагання школярів Закарпаття (ФОТО)
6 грудня в Закарпатській обласній бібліотеці для дітей та юнацтва відбулося обласне читацьке змагання «Молодіжний едельвейс». Новий конкурс заснований з ініціативи Оксани Панько, активісткиЦентру дослідження літератури для дітей та юнацтва, викладачки УжНУ, який підтримали департамент культури та обласна бібліотека для дітей. Метою новинки є популяризація читання в ігровій формі.

 

Цьогорічною темою змагання обрали творчість дитячого письменника Олександра Гавроша. На фінал обласного конкурсу приїхали активні читачі з п’яти районів - Воловецького, Іршавського, Виноградівського, Великоберезнянського та Ужгородського. Кожна з команд мала творчо представити одну з книжок письменника, а поважне журі визначити переможця.

Команда з Воловецької бібліотеки «Поган-дівчата»  обрала собі назву за однією з легенд Олександра Гавроша й побудували презентацію наавторських переказах про закарпатські замки.Великоберезнянські «Творчі розбійники» здивували новинкою – власноруч виготовленим леп-буком, в якому розповіли про казкову хроніку  «Розбійник Пинтя в Заклятому місті». Команда «Креатив» із Середнього інсценізували легенду Олександра Гавроша «Три сестриці» про Середнянськийзамок. Іршавське «Торнадо» представило презентацію «Закоханих казок» й зіграло одну з них у ролях  – «Утрачений час». А виноградівцізробили буктрейлерпро «Червоне вино любові» – легенду  Чинадіївського замку.

Олександр Гаврош був приємно здивований побаченим і зізнався, що не кожен письменник має можливість відчути таке творче сприйняття власних творів. «Приємно, що кожна команда обрала інших твір і ми побачили цілу мозаїку. Ігрове змагання активних читачів нині поширюється в Україні. Чудово, що й Закарпаття долучилося до цього важливого процесу. Адже твір – це не тільки слова і малюнки, це ще й нагода для власної творчої інспірації. Завдяки такому конкурсу читачі мають можливість розповісти авторові про своє сприйняття книжки. А це дуже важливо для письменника», – ділиться враженнями ужгородський літератор.

За рішенням журі, третє місце в першому конкурсі «Молодіжний едельвейс» посіла команда із Воловецької бібліотеки, друге – з Іршавської, перше – з Великоберезнянської. Кращою інсценізацією визнано роботу читачів Середнянської бібліотеки, а найкращий бук-трейлер зробили виноградівці. Всі учасники отримали подарунки від обласного департаменту культури, а бібліотеки-учасниці конкурсу одержали серію підліткових книжок видавництва «Академія», закуплених за кошти депутата Ужгородської міської ради Володимира Химинця.

Усі присутні зійшлися на думці, що почин вдався і читацьке змагання закарпатських школярів має стати традиційним.

Uzhgorod.net.ua

 

07 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів