З 2019-го прийом у сімейних лікарів буде платним? Супрун роз'яснила, що це

З 2019-го прийом у сімейних лікарів буде платним? Супрун роз'яснила, що це
Сьогодні на своїй сторінці в Фейсбук міністр охорони здоров'я Уляна Супрун оприлюднила оголошення яке масово вивішуються в амбулаторіях, і яке не відповідає дійсності.

 

Ось що написала Супрун:

“Закінчується перший етап реформи в охороні здоров’я. В зв’язку з цим, з 2019 року прийом сімейного лікаря та всі медичні послуги будуть платні для пацієнтів, які не підписали декларацію з сімейним лікарем.” — бачили такі оголошення? 

Це неправда?

Подібні повідомлення від амбулаторій мені надсилають люди з різних міст України. Суть така — зверніться до нас терміново, щоб обрати свого лікаря, бо “з нового року все стане платним”. Це або погана поінформованість керівництва медзакладів щодо змін або один із дуже невдалих проявів конкуренції за пацієнта.

Сьогодні Міністерство охорони здоров'я України надіслали листа у департаменти та управління охорони здоров’я всіх регіонів України з роз’ясненням. Сподіваюся на місцях оперативно донесуть цю інформацію до медзакладів. Також поділіться цим з друзями, щоби нікого не було введено в оману!

По-перше, до червня 2019 року включно, всі комунальні медичні заклади, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри, отримуватимуть оплати за договором з НСЗУ Національна служба здоров'я України також за пацієнтів, які не підписали з ними декларації, але проживають на території обслуговування медичного закладу.

Тобто конкретно з нового року нічого не зміниться та ви, навіть без декларації, можете прийти до амбулаторії й безоплатно отримати допомогу.

Якщо бачите оголошення, яке намагається вас переконати в інакшому, не потрібно одразу ж бігти в ту ж амбулаторію, якщо не планували там обирати собі лікаря. У вас ще достатньо часу, щоб обрати спеціаліста там, де забажаєте.

Але зважайте, що кількість місць у лікарів обмежена, тому відкладати до останнього не варто.

По-друге, навіть після червня наступного року, пацієнти, які не обрали свого лікаря або перебувають в іншому місті чи селі, можуть отримати невідкладну допомогу безоплатно.

Чи є у вас свій лікар, чи ні, якщо ви знаходитеся у невідкладному стані й потребуєте первинної медичної допомоги — вам її нададуть безоплатно у будь-якому медзакладі, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри.

Водночас сімейний лікар, до якого ви звернетеся, може запропонувати вам укласти декларацію з ним або порадити укласти її з іншим лікарем медзакладу. Якщо вам сподобається фахівець — то чому б ні? Вирішувати вам ????

Головне пам’ятайте, що сенс трансформації первинної медичної допомоги в тому, що ми вільно можемо обирати своїх лікарів. Примусово ходити до лікаря лише в певний медзаклад не мусить ніхто!

Кілька порад для лікарів, як заохотити пацієнтів підписувати декларації:

  • Розкажіть, чим саме займається сімейний лікар. Важливо, щоб пацієнт розумів, що це не лікар для видачі довідок, а головний лікар кожного. Він знає про всі особливості свого пацієнта й точно краще за гугл знає, яке лікування необхідно, коли треба консультація вузькопрофільного спеціаліста або додаткова діагностика.
  • Поясніть, що саме сімейний лікар, з яким укладено декларацію, може дати електронне направлення на безоплатну діагностику і дослідження у поліклініках в рамках програми "Безкоштовна діагностика", яка діятиме з другої половини 2019 року. Тільки за такими направленнями за пацієнта гарантовано заплатить Нацслужба здоров‘я.
  • Дослідження свідчать, що люди живуть довше і здоровіше, якщо мають свого лікаря (https://goo.gl/NJCQSg). Коли людина регулярно ходить до одного й того самого спеціаліста — між ними виникає довіра. Пацієнт більш відкрито розповідає про свої проблеми, вчасно приходить всі профілактичні огляди та сумлінно дотримується рекомендацій. Лікар у свою чергу краще розуміє потреби пацієнта та може призначити найбільш оптимальну профілактику та лікування".

 

07 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів