Закарпаття і туризм: чого чекати наступні три роки

Закарпаття і туризм: чого чекати наступні три роки
Протягом останніх кількох років галузь туризму отримала потужний поштовх до розвитку й у подальшому залишатиметься пріоритетною для керівництва області. На цьому під час засідання Ради регіонального розвитку Закарпаття наголосив керівник краю Геннадій Москаль.

 

Так, вдалося зробити найважливіше – оновити, а подекуди прокласти вперше, дороги до головних туристичних об’єктів Закарпаття. Йдеться про автошляхи до озера Синевир, водоспаду Шипіт (Міжгірський район), долини Нарцисів (Хустський район), Бункеру «Лінії Арпаду» (Воловецький район), до головної вершини українських Карпат – г. Говерла (Рахівський район), потужного осередку готелів, садиб і баз відпочинку за маршрутом «Тур’ї Ремети – Лумшори» (Перечинський район), унікальної водяної кузні «Гамора» (Іршавський район) тощо. Такі кроки, з одного боку, дозволили комфортно і безпечно пересуватися місцевому населенню, з іншого, – у кілька разів збільшили потік туристів, зокрема, завдяки можливості проїзду багатомісних автобусів із чисельними туристичними групами.

Область залишається лідером в Україні за кількістю внутрішніх туристів, забезпечуючи гостей краю туристичними родзинками як на період літніх і зимових відпусток, так і в міжсезоння. Поряд з традиційними видами туристичних атракцій Закарпаття втілює важливі проекти з розвитку дитячого туризму, до умов забезпечення якого висуваються високі вимоги. Так, з 2016 року на Воловеччині діє Закарпатський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді «Арніка». Унікальність об’єкту полягає у тому, що тут круглий рік учні з усіх куточків України можуть суміщати навчання й активний відпочинок. Того ж року в Ужгороді після семирічної перерви було відновлено й здано в експлуатацію Дитячу вузькоколійну залізницю – одну з візитівок обласного центру.

Подальша робота у галузі туризму зосереджена на відновленні і збереженні унікальних пам’яток, відомих як в Україні, так і за її межами.

– Наступного року ми завершимо реконструкцію єдиного в Європі і одного з двох у світі Музею лісу і сплаву на Чорній ріці в Міжгірському районі, – повідомив Геннадій Москаль. – Це один із ключових проектів для Закарпаття. І за останні два роки ми вже зробили дуже багато для його реалізації. По-перше, повернули через суд Музей на баланс Національного парку «Синевир» (цей унікальний об’єкт хотів банально вкрасти один із фінансово-політичних кланів області). А по-друге, знайшли фінансування на реконструкцію за рахунок європейських грантів через Міністерство екології та природних ресурсів України. Зараз на реконструкції працює потужна техніка. Відкриття оновленого Музею наступного року стане подією всеукраїнського масштабу.

Ще один надважливий проект у галузі туризму – це відновлення Боржавської вузькоколійки. На сьогодні в області розроблений відповідний план, а в Румунії знайдено депо, де за попередніми домовленостями будуть придбані паровоз і кілька пасажирських ретро-вагонів.

– Частково кошти вже зібрані через благодійний фонд, однак повністю реалізувати проект можливо тільки за підтримки центральних органів влади, – додав голова облдержадміністрації.

Вже цього року нарешті почало вирішуватися питання реставрації Невицького замку – однієї з туристичних перлин Закарпаття. Була виготовлена проектна документація, а впродовж двох наступних років за рахунок грантових коштів проводитимуться протиаварійні та реставраційні роботи. На початку 2018 року замок відвідала Перша леді країни – Марина Порошенко. Тоді Геннадій Москаль презентував проект реставрації цього об’єкту культурно-історичної спадщини.

У баченні мільйонів людей Закарпаття є туристичною родзинкою України. Відтак, маркери розвитку галузі є важливою складовою стратегії розбудови краю.

moskal.in.ua

 

11 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів