Закарпатцям до уваги: міфи про підписання декларацій із лікарями

Закарпатцям до уваги: міфи про підписання декларацій із лікарями
Міфи розвінчує в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

 

Інформацію опублікувала Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук.

Як бути, якщо у моєму місті не вистачає лікарів?

Місцева влада має забезпечити належну кількість лікарів первинної медичної допомоги, оскільки саме вона є власником медичних закладів та має забезпечити рівний доступ до медичної допомоги для всіх мешканців. Місцева влада може оголосити конкурс на посаду сімейного лікаря в своєму місті або селищі. Забезпечити йому комфортні умови праці та життя. А НСЗУ Національна служба здоров'я України забезпечить достатнє фінансування для встановлення достойних заробітних плат для медиків, що надають первинну медичну допомогу.

Чи можу я сьогодні йти, наприклад, до ЛОРа або іншого вузькопрофільного спеціаліста самостійно, без направлення сімейного лікаря? Доволі часто трапляється — люди думають, що їм краще йти до вузьких спеціалістів, але помиляються у фахівці. Без медичної освіти неможливо самостійно встановити собі діагноз та обрати лікаря, який може допомогти. Сімейний лікар найкраще допоможе розібратися у проблемі і, якщо не здатен буде її вирішити, то точно підкаже — хто здатен. Зараз потрапити до ЛОРа, хірурга або іншого вузькопрофільного спеціаліста без направлення від сімейного лікаря, терапевта чи педіатра не можна. Але практика звернень до вузькопрофільних спеціалістів напряму без направлень дуже розповсюджена. З другої половини 2019 року за медичні послуги в поліклініках почне платити Національна служба здоров‘я. Тоді без направлення сімейного лікаря медичні послуги у закладах, які отримують оплати від Нацслужби здоров'я, будуть для пацієнтів платними. Звернення без направлень будуть оплачуватися НСЗУ тільки у чітко визначеному переліку випадків.

Коли зміни розпочнуться у поліклініках?

З липня 2019 почне діяти програма «Безкоштовна діагностика», до якої зможуть долучитися комунальні та приватні поліклініки та поліклінічні відділення при лікарнях. У програму ввійдуть понад 50 медичних послуг — аналізів, інструментальних досліджень (рентгени, УЗД та інші) і послуг вузькопрофільних спеціалістів. Ці медичні послуги на 100% оплатить Національна служба здоров’я. Послуги можна буде безоплатно отримати тільки за направленням сімейного лікаря, терапевта, педіатра. Пацієнт може сам обрати медзаклад, у якому отримуватиме медичні послуги програми «Безкоштовна діагностика». Головна умова — цей заклад має бути приєднаний до програми. З липня 2019 року шукайте наліпки «Безкоштовної діагностики» на дверях вашої поліклініки.

Uzhgorod.net

 

11 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів