В Ужгороді поставили кращу комедію Європи

В Ужгороді поставили кращу комедію Європи
9 грудня Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Шерегіїв потішив комедією «№13» за п’єсою «Він, вона, вікно, небіжчик» сучасного англійського драматурга Рея Куні. Цією постановкою дебютував на великій сцені заслужений артист України, режисер Михайло Фіщенко. Як зізнався він на прес-конференції, комедія положень – не зовсім його жанр, бо він більше полюбляє трагікомедії. Але взявся за цю роботу, бо комедії глядач обожнює.

 

І справді дві години зал реготав, а тривалі овації говорили самі за себе. У виставі про пригоди помічника прем’єр-міністра, який замість нічних дебатів у парламенті, влаштував адюльтер в готелі із секретаркою опозиції, намішано всього: політична сатира, детектив, чорний гумор, любовні історії.

Успіх вистави великою мірою зумовлений акторськими роботами. Головну роль помічника прем’єр-міністра зіграв заслужений актор України Степан Барабаш, до 55-річчя якого й готувалася ця вистава. Його винахідливості можна позаздрити, адже так танцювати фокстрот з небіжчиком не кожен зможе. Не менш вправним, пластичним і незабутнім вийшов образ секретаря головного героя Рудольфа Дзуринця, який поступово виходить на провідні ролі в театрі. У виставі грають чимало молодих акторів, які недавно прийшли в колектив. Варто відзначити чудово зіграну складну роль покійника (Євген Футорняк) й оригінального представника готельного сервісу (Марк Поліщук), який за всі послуги отримував чималі чайові.

Професор УжНУ, затятий театр Сергій Федаканазвав спектакль «№13» «дуже закарпатським, оскільки всі події відбуваються у готелі, а для нашого туристично-рекреаційного краю, де сотні подібних закладів і тисячі зайнятих – це абсолютно своє і рідне. Увесь персонал готелю “Вестмінстер” – явно із закарпатської дійсності. Ну і трохи нагадує пісню “Готель Каліфорнія” про зачароване місце, звідки неможливо вийти. Режисерові вдалося змішати в одному коктейлі містику, клоунаду, лав-сторі і політичну сатиру. Навіть ламбаді знайшлося місце».

Вистава сподобалася і письменникові Андрієві Любці, який зізнався, що на прем’єрі насміявся: «Закарпатський муздрамтеатр нарешті поставив справді смішну комедію. Вистава “№13” за Реєм Куні – найкраще з баченого мною на нашій великій сцені. Динамічна, смішна, стильна, добре зіграна – це безперечний успіх театру, режисера Михайла Фіщенка й акторської трупи».

Наступний показ вистави відбудеться у січні. А вже незабаром «шерегіївці» запрошують на прем’єру новорічної казки «Дві Снігуроньки й один Новий рік» у постановці київського режисера Миколи Бабина.

Іванка Когутич

Медіацентр УжНУ

 

12 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів