13 грудня закарпатці відзначають День Андрія Первозваного. Що можна і що не варто робити

13 грудня закарпатці відзначають День Андрія Первозваного. Що можна і що не варто робити
13 грудня - свято Андрія Первозванного, апостола, пам’ять якого відзначається в цей день

 

.Хто такий святий Андрій?

Апостол Андрій входить в число 12 апостолів, учнів Ісуса Христа. Згідно з Євангелієм від Іоанна, він першим був покликаний Спасителем, від чого і був названий Первозванним. Андрій був рідним братом апостола Петра. 

Обряди й традиції цього дня

Згідно з традиціями, з цього дня починався зимовий святковий цикл. Особливо любили його незаміжні дівчата і юнаки. Молодь влаштовувала пишні забави та гуляння. З цим днем пов’язано багато традицій і прикмет. Зміст дня не пов’язаний з апостольським життям і вчиненими Андрієм Первозванним подвигами. Увага народу була прикута до погодних явищ, дівчата в цей день ворожили, а підлітків брали в компанію хлопців.

Поворожіть на кохання

Апостол Андрій на Русі вважався шлюбним покровителем, тому в ніч з 12 на 13 грудня завжди ворожили на кохання. З вечора незаміжні дівчата і неодружені хлопці збирались у когось у хаті, де до півночі грали, веселилися, співали пісні. Потім хлопців випроваджували, а дівчата бралися за ворожіння.

Якщо в цю ніч був повний місяць, то дівчата юрбою вирушали до річки і заглядали в ополонку, намагаючись побачити обличчя нареченого. Поклавши під подушку сушений базилік або шматочок хліба, вірили, що цієї ночі присниться майбутній наречений.

З ранку незаміжні дівчата йшли на службу в храм, де молилися перед святковою іконою, і просили послати хорошого чоловіка. На Андрія Первозванного дівчині треба зірвати гілку з яблуні і поставити її в посудину з водою. Якщо до Різдва гілочка почне виганяти зелені листочки, значить, цього року дівчина вийде заміж.

передбачувати погоду. Якщо в цей день іде сніг - зима буде довгою та морозною Якщо сніг випав до 13 грудня - зима буде теплою та м'якою Сонячна погода у цей день обіцяє багатий урожай наступного року Що не можна робити на День Андрія Первозванного - займатися хатніми роботами; - шити; - ткати; - прясти; - ворожити – але це – церковна заборона, в народі вважається, що в це свято дівчатам і жінкам можна ворожити на свою долю та судженого; - влаштовувати гучні гуляння з алкоголем, пише УНІАН.

 

Народні прикмети

Як ще до цього дня сніг не випав — зима буде теплою, а як з'явився — холодною.

Якщо напередодні йде сніг, то буде хурделиця цілий тиждень.

Якщо шумить вода в річці, варто чекати на завірюхи.

Якщо вугілля в печі в святковий вечір було червоним — очікували холоднечу, якщо було білим — швидку відлигу.

uzhgorod.net.ua

 

13 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів