Нові книжки, театр, заповідник «Замки Закарпаття» – чим житиме обласна культура у 2019-2021 роки

Нові книжки, театр, заповідник «Замки Закарпаття» – чим житиме обласна культура у 2019-2021 роки
Галузь культури має у наступні три роки поповнитися новими закладами як мистецького та культурно-освітнього, так і науково-дослідного спрямування. Про це під час засідання Ради регіонального розвитку зазначив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

 

– На сьогодні підходить до завершення реконструкція Хустського обласного театру драми й комедії, він запрацює вже наступного року, – повідомив керівник краю. – Також завершується реставрація унікальних дерев’яних церков у Сокирниці на Хустщині та Гукливому на Воловеччині. Загалом, пріоритети нашої культури на 2019-2021 роки – це збільшення грантових проектів, паспортизація об’єктів культурної спадщини та створення історико-архітектурного заповідника «Замки Закарпаття».

Частина проектів вже запущені, і там тривають роботи. Так, у старовинних церквах замінили крівлю і пошкоджені елементи конструкцій. Разом із подальшими роботами там постійно збільшується потік туристів, які хочуть на власні очі побачити зразки унікальної сакральної архітектури.

Будівля Закарпатського обласного театру драми та комедії у м. Хуст поступово оновлюється. Тільки у лютому 2018 року під час прем’єрної «Наталки Полтавки» Геннадій Москаль анонсував капітальний ремонт приміщення, а вже зараз там перебудовано велику залу, збудовано гримерки, завершують внутрішні роботи. За час, коли обласний театр драми та комедії переїхав до Хуста, трупа вже поставила ряд вистав, а до кінця року на глядачів чекає велика театрально-концертна програма.

В області дали старт створенню історико-архітектурного заповідника «Замки Закарпаття», який втілюватиме проекти з провадження культурно-освітньої, науково-дослідної діяльності у сфері охорони культурної спадщини та музейної справи. Для початку заплановано створити комунальний заклад, що займатиметься вивченням процесів історико-культурного розвитку краю, дослідницькими розвідками та експедиціями, вивчатиме архівні документи тощо. За підсумками діяльності фахівців має бути створено історико-архітектурний заповідник місцевого або національного значення, який об’єднає пам’ятки замкової архітектури в області. За останніми даними, на Закарпатті розташовані близько 20 замків і замчищ (руїн), більшість з яких мають високу історичну цінність та велике значення для туристичної галузі краю.

Ще один пріоритетний проект для області – це паспортизація об’єктів культурної спадщини. Передбачається підготовка та оновлення паспортів для унікальних пам’яток, які охороняються державою, – архітектурних, археологічних, історичних, монументального мистецтва, екологічних… Загалом, таких об’єктів в області нараховується понад 1800, і лише 60 з них знаходяться у відповідному державному реєстрі. Паспортизація дозволить розширити цей список, отримати можливість державного фінансування на відновлення, консервацію, реставрацію об’єктів, залучення іноземних грантів тощо.

Поруч із новими напрямками і проектами в області й надалі реалізовуватимуть вже діючу програму – підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню. Розрахована на три роки, програма лише за 2018 рік дозволила видати близько двох десятків книг місцевих авторів. На сьогодні триває прийом заявок на розгляд комісії від видавців, аби й наступного року полички місцевих бібліотек, закладів культури, навчальних та соціальних закладів поповнилися якісними зразками місцевої літератури.

Галузь культури Закарпаття – це потужний інструмент розбудови краю, утвердження його як вагомого елементу загальнонаціональної культури. Закарпатський колорит, мультикультурність, відбитки різних історичних епох мають лягти в основу формування стратегії розвитку галузі.

moskal.in.ua

 

13 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів