Про геноцид на Закарпатті говорив письменник за прилавком Юрій Дупко

Про геноцид на Закарпатті говорив письменник за прилавком Юрій Дупко
Книга унікальна тим, що тут уперше названо прізвища тих, хто був причетний до знищення закарпатців минулого століття.

 

Трагедія, про яку ми майже нічого не знаємо й про яку майже ніхто не говорить – винищення закарпатської інтеліґенції за совєтів. 17 грудня у «Кобзарі» свою ґрунтовну монографію представив Юрій Дупко.

«Застосування принципу колективної провини щодо угорців та німців Закарпаття» – за цією назвою криються тисячі трагедій, що спіткали представників закарпатської еліти: вчителів, священнослужителів, лікарів, представників Карпатської України – тих, хто був неугодним радянській владі. 

Матеріали для монографії автор збирав близько тридцяти років: це не лише пошукова робота в численних архівах Закарпаття, Києва, Москви та всього Радянського Союзу, а й навіть відвідини концтаборів, до яких висилали закарпатських «ворогів народу».

Книга унікальна тим, що тут вперше названо прізвища тих, хто був причетним до репресій, є чимало інформації з документів під грифом «таємно», фотографії таборів та навіть карти.

Основні матеріали монографії взяті з московського архіву ФСБ, є й інформація з київських та закарпатських архівів. Йдеться про інтернування представників різних національностей, що жили на Закарпатті, на примусові роботи. Здебільшого це стосувалося угорців, німців, русинів – місцевої інтеліґенції. Головна мета тодішньої влади, як розповідає пан Юрій, була очистити громадянське суспільство і радянізувати Закарпаття. За даними автора, у період з 1944 по 1946 рік інтернували близько 40 тисяч закарпатців.

Наразі готують переклад англійською та німецькою мовою, а також книга доступна угорською та українською.

 

Ксенія Шокіна для Медіацентру УжНУ

 

18 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів