Як прикрасити дім до свят: ідеї екологічного декору для закарпатців

Як прикрасити дім до свят: ідеї екологічного декору для закарпатців
Напередодні Різдва і Нового року розбираємося, як прикрасити своє помешкання і не завдати шкоди природі. Разом з авторкою telegram-каналу My Eco Routine Ладою Полтавською розповідаємо, як обрати ялинку та іграшки для неї, чим небезпечний дощик, феєрверки та прикраси з блискітками.

 

 


Лада Полтавська, авторка telegram-каналу My Eco Routine  
Штучна чи жива ялинка?

З живою ялинкою варто бути дуже уважними, бо купуючи ялинку з рук, можна натрапити на нелегальний зруб. Несанкціонована вирубка лісів ? одна з найболючіших екологічних проблем в Україні сьогодні. Окрім того, що ми є найбільшим експортером деревини в Східній Європі, у лісах постійно орудують браконьєри. Різке скорочення кількості дерев не тільки підвищує ризик появи повеней і погіршує якість ґрунту, а й загрожує біорізноманіттю і цілій низці екосистем.

Для того, щоб не порушувати природні процеси, варто купувати ялинку, яка була вирощена на спеціальній фермі, у якої є всі необхідні документи. У кожної ялинки має бути екологічний паспорт і сертификат. Для того, щоб перевірити, чи відповідає сертифікат дійсності, достатньо внести потрібну інформацію і побачити результат в електронному обліку на сайті yalynka.info, у додатку для Android або на сайті Державного агентства лісових ресурсів.

Найбільш екологічним варіантом буде живе дерево в горщику. Проте воно зможе по-справжньому комфортно існувати тільки на відкритому повітрі. Адже навіть хвойні не люблять різких перепадів температур, якщо тільки це не ялівець.

Також можна спокійно купувати ялинки та різдвяні віночки, зібрані вручну з окремих гілок, оскільки для цього використовують або гілки з нижньої частини ялинки, які все одно будуть зрізати, або ялинки, які ростуть там, де не мають рости, наприклад, під лініями електропередач.

Штучну ялинку зазвичай обирають через її довговічність та економію, адже не треба кожного разу купувати нову. Вона схожа на справжню, з неї не сипляться голки, не треба думати, куди її подіти після завершення свят. Але зазвичай ялинки виготовляють з пластику ? поліпропілену і монофіламентної нитки або полівінілхлориду, який створюється з нафтових ресурсів з додаванням шкідливих сполук свинцю. Найчастіше зустрічається саме останній варіант, зроблений з ПВХ. При всіх своїх позитивних якостях полівінілхлорид є найбільш небезпечним з усіх типів пластмас і вважається канцерогенним, оскільки при нагріванні виділяє небезпечний газ фосген. Тому я не рекомендую купувати штучні ялинки. Якщо вона у вас вже є, намагайтеся поставити її якомога подалі від нагрівальних елементів ? (батарей, духовки тощо) і частіше провітрюйте приміщення.

І, звичайно, екологічним варіантом будуть ялинки, зроблені своїми руками. Це може стати частиною вашої святкової рутини.


Як обрати гірлянду

Перехід на світлодіодні лампи дозволить не тільки заощадити на різдвяному освітленні, а й зберегти природні ресурси. Вони більш енергоефективні, ніж традиційні лампи розжарення. Для зовнішньої декорації існують комбінації зі світлодіодних ламп і сонячних елементів.

Також раджу звернути увагу на матеріал, з якого виготовлений дріт гірлянди. Використання ПВХ значно здешевлює вартість товару і збільшує ризик його поломки. Тому найкраще використовувати гірлянду з каучуковою ізоляцією.


Як обрати екологічні прикраси і чим небезпечні блискучі іграшки

Найбільш неекологічними новорічними прикрасами є дощик, пластмасові іграшки та прикраси, вкриті гліттером. І якщо з першими двома усе зрозуміло ? вони зроблені з пластику, який не розкладається, то що ж не так з гліттером? Справа в тому, що блискітки, до яких ми так звикли, також є мікропластиком, який активно осипається, якщо до нього доторкнутися. Він ще легше потрапляє в нашу екосистему і ще простіше розповсюджується нею.

Найекологічніші прикраси ? їстівні. Я завжди любила разом з мамою пекти різне печиво, а потім прикрашати ним ялинку. Тому це може стати хорошою ідеєю для святкового декору. Також екологічними є скляні, металеві, керамічні або дерев’яні вироби ? наприклад, зараз продається багато красивих силуетів янголят і звірів. Якщо це дерев’яні прикраси, варто перевірити чи є в них сертифікат. Також можна прикрасити ялинку виробами з паперу, що зроблені власноруч.


Що не так з феєрверками?

Вибух піротехніки супроводжується викидом великої кількості газів. У димі феєрверку присутні солі металів, які потрібні для створення колірних ефектів, окислювачі, продукти горіння. Більшість феєрверків також містять високотоксичні речовини: сірку, миш’як, марганець, перхлорат калію, нітрат стронцію ? все це призводить до забруднення довкілля і негативного впливу на наше здоров’я. Окрім цього, відпрацьована піротехніка ? пітарди, феєрверки тощо ? вкрай рідко утилізують належним чином. Тому краще від них відмовитися.

Фото: Pinterest, Unsplash

inspired.com.ua

 

19 грудня 2018р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів