Центру ґендерної освіти при УжНУ в Ужгороді – 15 років!

Центру ґендерної освіти при УжНУ в Ужгороді – 15 років!
"Уже 15 років фахівці Центру ґендерної освіти при Ужгородському національному університеті працюють у сфері впровадження ґендерної рівності у суспільстві, виховання ґендерної свідомості і культури учасників освітнього процесу, задоволення і захисту соціальних, економічних, політичних, творчих прав та інтересів жінок і чоловіків для створення рівних умов для особистої та соціальної самореалізації в Закарпатській області та поза її межами", – повідомила директорка центру Маріанна Колодій на початку зустрічі, що була присвячена річниці діяльності Центру.

 

На зустріч-дискусію «Центр ґендерної освіти: як це було, є і буде?» напередодні запросили причетних до його становлення та діяльності людей. Із вітальним словом виступила проректорка УжНУ Мирослава Лендьел.

Згадали становлення ґендерної політики на Закарпатті, говорили про перші ініціативи центру, його проекти, зокрема проведення заходів із ґендерного спортивного орієнтування, найвисокогірніші тренінги, відповідальне батьківство, школу підготовки до шлюбу, виявлення сексизму в рекламі тощо. Окреслили й те, чим живе Центр ґендерної освіти сьогодні.

У заході взяли участь і керуюча справами виконкому Ужгородської міськради, заступниця голови ради громадської організації «Ужгородська міська організація Спілки жінок України» Олена Макара та начальниця управління економіки й стратегічного планування Ужгородської міської ради Ольга Травіна.

«Ми всі хочемо, аби в нашому суспільстві відбувалися позитивні зміни, і всі – кожен на своїй посаді – працюємо над цим. Разом із тим, все-таки треба відмітити, що колективу Центру довелося пройти нелегкий шлях: від скептицизму й нерозуміння питань ґендерної освіти до успішної реалізації проектів, – зазначила Олена Михайлівна. – Наприклад, проект "Я зможу!" – протягом 2016-2017 років його ініціювали та спільно реалізували організація «Міжнародний благодійний фонд «Час служити» та Ужгородська міська організація Спілки жінок України (очолює її Валентина Митровцій) за сприяння Ужгородської міської ради. Провели серію семінарів для жіноцтва Ужгорода, де обговорювали питання про реальні фінансові можливості жінок та чоловіків в Україні, перспективи їх покращення, знайомилися із засадами зарубіжного та вітчизняного досвіду ґендерного бюджетування, проводили практичні заняття в групах з ґендерного бюджетного аналізу та багато іншого. І пані Маріанна не один раз була спікером цих семінарів, за що їй велике спасибі".

Також Олена Михайлівна розповіла, що Ужгородська міська рада наприкінці жовтня приєдналася до Європейської Хартії рівності чоловіків та жінок у житті місцевих громад, тим самим задекларувавши готовність реалізувати зобов’язання, викладені у документі, у міській раді створено відділ сімї та ґендерної політики.

"Недавно разом із колегами ми брали участь у підсумковій конференції «Локалізація міжнародних зобов’язань України щодо забезпечення ґендерної рівності та прав жінок на місцевому рівні», яку проводив у Львові «Центр жіночих ініціатив». Поспілкувалися із представницями Вінниці, Чернівців, Чернігова, Рівного, Львова, дізналися, як передбачено забезпечення ґендерної рівності у нормативних документах, прийнятих у них на місцевому рівні, розповіли про свої напрацювання. Обговорили й можливості ґендерної рівності через локалізацію Національних планів дій, проаналізували пріоритетні напрямки місцевих програм та проблеми їх виконання.

Розуміємо, що багато над чим ще треба працювати, але добре, що є небайдужі люди і справа рухається», – сказала Олена Макара.

Олена Михайлівна передала також вітання від Ужгородського міського голови Богдана Андріїва та вручила грамоту Ужгородської міської ради директору Центру Маріанні Колодій.

 

Прес-служба Ужгородської міської ради

 

19 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів