Курс на модернізацію: стоматологічний факультет УжНУ закупив сучасне обладнання для наукових досліджень

Курс на модернізацію: стоматологічний факультет УжНУ закупив сучасне обладнання для наукових досліджень
В Ужгородському національному університеті триває курс на модернізацію наукового обладнання. Ми вже повідомляли, що нещодавно на хімічний факультет придбано сучасний cпектрофотометр «Shimadzu UV-2600» – японський прилад дослідного класу для вирішення наукових і прикладних задач. А в переддень Святого Миколая приємний подарунок отримала кафедра клініко-лабораторної діагностики та фармакології стоматологічного факультету. Університет закупив для цієї кафедри обладнання, приладів і реактивів на 673 тисячі гривень.

 

«Керівництво університету розпочало осучаснення наукового обладнання, яке не проводилося за всі роки незалежності України, – зауважив нещодавно у коментарі телеканалу «Ужінформ» проректор з наукової роботи Ігор Студеняк. – Зараз ми бачимо перші цільові дороговартісні придбання. Якщо ми маємо сучасне хороше обладнання, то маємо можливість отримати результати на високому рівні і можемо публікуватися у серйозних наукових журналах. Від цього зростає рейтинг не тільки окремих викладачів чи підрозділів, а й університету загалом».

Декан стоматологічного факультету Євген Костенко продовжує думку проректора: «Виклики сьогоднішнього часу пов’язані з високими технологіями в навчальному процесі. В УжНУ позитивне економічне сальдо мають ті факультети,  в основі роботи яких – високі технології. Один із таких напрямів – медицина, зокрема стоматологія. Ми на стоматологічному факультеті тримаємо курс на модернізацію. І це стосується не тільки облаштування загальних приміщень, аудиторного фонду, стоматологічних кабінетів, а й розвитку високотехнологічного підходу до діагностики і лікування стоматологічних захворювань».  

Євген Костенко розповідає, що за підтримки ректора Володимира Смоланки минулого року на факультеті створено кафедру фундаментальних медичних наук, яку очолює професор Олександр Фера, а цьогоріч – кафедру клініко-лабораторної діагностики та фармакології, якою завідує професорка Надія Бойко. Саме на останній кафедрі, за словами декана, концентрується вся наука – тут створено декілька наукових центрів і об’єднано наукоємні технологічні аспекти, що пов’язані з діагностикою.

«Для становлення і підтримки наукових розробок наших вчених адміністрацією університету закуплено частину того обладнання, яке дозволяє створити коло замкнутої діагностики і лікування основних стоматологічних захворювань. А в перспективі дозволить перейти на персоніфіковану медицину – медицину майбутнього. Ми – в фарватері європейської науки і втрачати хід нам не хочеться. Ми вдячні керівникам університету за нове обладнання, на якому наші вчені зможуть проводити сучасні дослідження, які раніше нам доводилося замовляти у наших закордонних партнерів» – конкретизує Євген Костенко.

Завідувачка кафедри клініко-лабораторної діагностики та фармакології Надія Бойко каже, що тепер вдасться досягти того рівня, коли навчальний процес і наука – невід’ємні.

–  Це для мене найбільше щастя, бо ми планували це роками, але лише тепер це стало реальністю. Обладнання, яке придбав нам університет, дозволяє забезпечити як науку, причому не банальну, а найкращого рівня – excellent science, і паралельно студенти зможуть його використовувати в навчальній роботі. До прикладу, тепер ми маємо сучасні мікроскопи з такими додатковими функціями, які фактично дозволяють бути прямим інструментом діагностики. Я на піднесених емоціях і скажу чесно: на початок року ми не могли про це навіть мріяти, – розповідає професорка.

Маючи сучасне обладнання і висококваліфікованих колег-науковців, Надія Бойко активізує міжнародну співпрацю, домовляючись із європейськими партнерами про участь у спільних проектах. Вона впевнена, що з часом нове обладнання дасть ще й можливість одержувати для університету додаткові кошти.  

– Ми можемо себе позиціонувати достойними партнерами, і нас у Європі так вже й сприймають. Нове обладнання дозволяє нам співпрацювати зі світовими установами на рівних. До речі, ми вже одержали запрошення до проведення спільних досліджень. 26-28 грудня в Києві підписуємо угоду з медичним університетом міста Берген (Норвегія) про створення спільної бази даних геному та мікробіому людей, які пережили в Україні Голодомор. Ми хочемо, щоб університет не пошкодував, що довірився нам і вклав у нас кошти. Ми впевнені, що зможемо виконати не тільки екселентну науку, але й навчати студентів світовим передовим технікам. Саме така молодь нині є великою цінністю як в Україні, так і за кордоном. Надіємося, що скоро наші студенти зможуть ідеально працевлаштовуватися в регіоні і не їхатимуть за кордон, – каже професорка.

Надія Бойко наголошує, що, аби досягти результату, потрібно витратити немало часу і  покласти багато сил: «Це дуже важка робота. І не тільки моя, не тільки декана Євгена Костенка, ректора Володимира Смоланки чи проректора Олександра Рогача, які багато роблять для реалізації правильної стратегії розвитку університету. На сьогоднішній день вдалося ідеально поєднати кошти, які виділяються на науку, і кошти, які заробляє університет. Нарешті ми стоїмо на твердині і можемо не тільки собі – університету – обіцяти процвітання, а й бути осередком, який  забезпечить стабільний розвиток регіону. Якщо ти маєш підтримку від університету, бачиш, що він у тобі зацікавлений – тоді є довіра. Раніше ми теж купували обладнання, робили свою справу, але у нас не було гармонійної роботи: нам було важко працювати з бухгалтерією, з науково-дослідною частиною і т.д. А цій команді вдалося вибудувати між нами – структурними підрозділами – якісно нові зв’язки, де ключове слово – довіра. Якщо є довіра, тоді можна планувати щось, бо ти знаєш, що є підтримка, а якщо є підтримка – ти можеш іти вперед. Я б хотіла відзначити, що цей шлях важкий і тернистий, але сьогодні нам всім разом вдається ним іти. Продовження нашої роботи в цьому напрямку дозволить створити в університеті не тільки Центр екселентності, а й Центр поширення послуг у регіоні, який матиме на меті реалізацію засад біоциркулярної економіки Закарпаття, що відповідає стратегії smart-розвитку краю».

Ярослав Світлик

uzhnu.edu.ua

 

20 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів