Святкова шпаргалка: різдвяні листівки та декор від Тетяни Дуди

Святкова шпаргалка: різдвяні листівки та декор від Тетяни Дуди
У передчутті новорічно-різдвяних свят усі метушаться з пошуком подарунків близьким, друзям та колегам. Тому журналісти Uzhgorod.net.ua підготували серію публікацій "Святкова шпаргалка", у якій розповідаємо про оригінальні подарунки, які стануть удвічі приємнішими, бо виготовлені на Закарпатті. Наступна пропозиція редакції – чудові різдвяні листівки та інші вироби від Тетяни Дуди.

 

Тетяно, коли і якими були перші спроби виготовлення листівок? З чого?

Почну з того, що добра частина мого життя (7 років) пройшла в навчанні на факультеті образотворчого мистецтва у Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії, де я освоїла дуже багато технік, матеріалів та роботу з ними. Але головним, звичайно, була база: основи композиції, кольорознавство, рисунок, живопис.

Коли ти навчаєшся на художньому факультеті, соромно вже йти в крамницю з готовими листівками (хоча буває і таке, коли зовсім обмаль часу). Десь у роки навчання і були виготовленні перші вітальні листівки. Пригадую, що першу листівку ми з сестрою малювали для одногрупниці на день народження. Приємно було бачити її захоплення і здивування (адже на це пішов час, сили, а головне – це було "виготовлено з любов'ю"). Пізніше на ринку почали з'являтися різноманітні матеріали, з якими процес виготовлення листівок ставав дедалі простішим: різноманітний дизайнерський папір, який уже не потребував багато декору, стрічки, квіти. З усім цим робота стає суцільним задоволенням!

Як і чому захопилась виготовленням листівок?

Уже по закінченні навчання з'явилося більше часу на різноманітні хобі. Любила передивлятись роботи майстрів, які працювали в одній галузі (я сама не можу довгий час займатися чимось одним, рід діяльності постійно змінюється), вивчала матеріали, які вони використовували, шукала, де такі можна придбати на сайтах в Інтернеті. Коли гортала сторінки сайтів, розглядаючи товари, народжувались ідеї, де це все можна застосували, як скомпонувати.

Листівки зазвичай робила близьким і рідним на свята, але це були поодинокі випадки. Справжнє захоплення з'явилось, мабуть, цього року. Оскільки зараз я перебуваю в декретній відпустці й невдовзі ми знову чекаємо на поповнення в сім'ї, робота над листівками стала для мене цікавим заняттям і відпочинком у час, коли спить моя донечка. Подруга попросила виготовити листівки до Різдва для її друзів у Польщі, і вже за роботою я усвідомила, що це для мене не просто папір і декор до нього, кожна листівка мала свій дух, ніби розповідала свою історію. Я дуже люблю Різдво і все, що з ним пов'язане, цю любов я змогла вкласти в свої роботи. Сподіваюсь, ті, для кого вони виготовлялись, зможуть це відчути.

Що було найскладнішим в опануванні цього заняття?

- Найголовнішим для мене є правильний вибір кольорової гами, композиція на відкритці та грамотне використання декору. Кожен майстер має свій почерк, свій стиль, по якому його впізнають. Не можна постійно повторювати чиюсь роботу, це може служити лише як матеріал для навчання, ґрунт, на якому зростаєш. Тому важливим є створити свій стиль. Я є дуже самокритичною у плані роботи, тому в мене все має мати своє місце, призначення і не має бути нічого зайвого. Я можу провести в крамниці дуже багато часу лише над вибором паперу, колір має гармоніювати між собою, він є базою, основою, на якій розгортається весь сюжет. Через величезну пропозицію продукції на ринку можна легко загубитись у самій ідеї. Коли ти сидиш із горою декору і стопкою дизайнерського паперу, де один кращий другого, хочеться на одній роботі використати все й одразу. Найскладнішим для мене було казати «стоп», усе має бути в міру! І, звичайно, велика увага до деталей, вони можуть або покращити роботу, або зіпсувати її.

Що особисто подобається робити найбільше?

- Я обожнюю малювати і вірю, що повернусь до цього заняття, як тільки з'явиться можливість. До заміжжя малювання займало весь мій час. Це і був основний заробіток – портрети, розпис стін. Я люблю роботу з фарбами, особливо під час написання портрету, мені подобається підбирати колір, створювати нові відтінки, шукати тон.

Хто замовляє листівки найчастіше?

- Зазвичай, друзі, родичі, знайомі, ті, хто вже знає, що можу для них таке зробити. Я відношусь до тих людей, котрі можуть зробити, але не можуть продати. Чесно, дивуюсь, коли бачу в Інтернеті товари, які пропонують за високими цінами, але вони того не вартують; ще більше вражає попит на них.

Чи берете участь у благодійних акціях?

- Після навчання ми  з сестрою (ми разом вчилися і постійно працювали в парі, зараз цього дуже не вистачає), за сприяння наших священників із парафії організовували Творчу майстерню, де були сформовані різновікові групи, з якими ми займалися протягом тижня. Зі своїми учнями ми створювали вироби, які йшли на благодійні ярмарки. Це був чудовий період у житті. Людина має служити тим талантом, яким нагородив її Господь. Величезна радість у тому, що даєш, а не що отримуєш. Коли ти можеш своєю працею допомогти потребуючому, ти й себе відчуваєш потрібним і важливим.

Відколи живу в Ужгороді, ще не брала участі в благодійних ярмарках, потрібно мати продукцію, яку можна запропонувати, а в мене зараз немає можливості багато працювати. Я не слідкую постійно за місцевими заходами, коли і де проводяться такі ярмарки, але якщо щось подібне буде проходити, з радістю б допомогла своїми виробами.

- Де можна подивитися твої роботи? 

- Можна заглянути на мою сторіночку в мережі Фейсбук - Таня Дуда.

-  Спасибі за розмову і гарних свят!

uzhgorod.net.ua

Читайте нас у Інстаграм та на Фейсбук.

 

23 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів