Підприємства Ужгорода мотивують працівників підвищенням зарплати. Скільки дають?

Підприємства Ужгорода мотивують працівників підвищенням зарплати. Скільки дають?
Наприкінці року відбувся прес-тур Ужгородського прес-клубу спільно із Закарпатським обласним центром зайнятості на великі підприємства Ужгорода, які зіткнулися з проблемою набору працівників. Зокрема, і через те, розширюють виробництво. Прес-тур –продовження медіазустрічей у Мукачеві, головною темою яких стало працевлаштування в Україні та відтік робочої сили закордон.

 

Цього разу журналісти поспілкуються з робітниками кількох підприємств Ужгорода, як закарпатців, так і приїжджих з інших областей, а також керівниками підприємств.

Підприємство з іноземними інвестиціями «Гроклін-Карпати»пов’язане з автомобільною галуззю, тут шиють верх автомобільних сидінь для відомих виробників автомобілів з країн Європи (Ford, Opelта інші). Підприємство працює з 2001 року, тут задіяні такі робітники як швачки, комплектувальники, контролери якості, оператори. Їх найчастіше потребує «Гроклін-Карпати».Загалом працює 700 осіб, доїжджають працівники з Ужгородського, Мукачівського, Великоберезнянского, Перечинського районів.Середня зарплата -- 12 тис. грн. Оператор розкрійного цеху Михайло Крикалов розповідає, що планував їхати на заробітки в Угорщину. «Прочекав 4 місяці, «за ніс» водили мене. Влаштувався на «Гроклін-Карпати», мені тут подобається, виїжджати закордон вжене планую. Заробітна плата 14-15 тис. грн., соціальний пакет і перевага в тому, що я вдома», - пояснює чоловік. 15 років швачкою на підприємстві працює Світлана, каже, що задоволена умовами і зарплатою. «Добре тим, що кожен день додому їду, із сім’єю бачимося. Я сама з Мукачівського району, фірма організовує нам доїзд, з нашого села багато тутпрацює», - додає дівчина.

ТОВ «ДжейбілСьоркітЮкрейнЛімітед»одне з потужних ринкоутворюючих підприємств області. Як розповів Сергій Карцев, гендиректор підприємства, середній штат – 3тисячі працівників, минулого року це було 2200, а в наступні два роки тут планують збільшити кількість робочих місць до 5 тисяч. «Наша мета-подвоєння виробничихі складських площ. Ми працюємо з 2004 року, постійно розвиваємося. Клієнти є, потрібні люди, - каже Сергій Карцев. – Зараз відбувається величезний відтік кадрів з України. Їдуть у сусідні країни: Польщу, Словаччину, Угорщину, Чехію, Німеччину. Контролювати відтік кадрів неможливо. Є певний державний фактор, держава не зацікавлена. Одним з факторів, які мотивує залишатися працівників вдома, це позитивні умови праці для. 90% працівників подобається у нас працювати, ми створюємо максимально умови. Навіть дехто виїжджає тимчасово, потім до нас повертається, близько 70% працюють за порадою існуючих працівників. Людям подобається, ми їх селимо, харчуємо, довозимо, допомагаємо розвиватися, рости кар’єрно». За словами Сергія Карцева, довозять працівників навіть з найближчих до Закарпаття сіл Львівщини. Працюють на підприємстві фахівці з інших областей. «Одне з головних завдань –закріплення кадрів тут. Ринок товарів і послуг кордонів практично немає», - додає гендиректор.

ПАТ «Ужгородський Турбогаз» - одне з найвідоміших промислових підприємств в Ужгороді. 6 років тому на ПАТ «Ужгородський Турбогаз»  розпочався інвестиційний проект: акціонери підприємства виділили кошти на закупівлю нового обладнання. Завод отримав серйозний поштовх до відновлення своєї виробничої діяльності. Були закуплені плавильні печі, відремонтовані старі печі, закуплена англійська формувальна лінія. Зараз у ливарному цеху випускається близько 500-550 тонн продукції щомісяця. 

«Наше підприємство -- одне з небагатьох в області, яке продовжує працювати. Випускаємо продукцію для нафтогазової промисловості, для гірничодобувного комплексу. Основний ринок збуду-- українські підприємства, - розповідає Михайло Качур, директор ПАТ «Турбогаз». – У наспрацює 270 осіб, але ми потребуємо ще кваліфікованоїробочої сили. Тому активно співпрацюємо із службамизайнятості по області. Наразі маємо дефіцит близько 30 працівників, це фахівці сервісних служб: слюсарі ремонтники –зварювальники тощо.Ужгород—прикордонне місто і закарпатців чекають на підприємствах Чехії, Словаччини, Польщі». За словами Михайла Качура, мотивують працівників на заводі у першу чергу зарплатою, режимом роботи (продовжені зміни з подальшими вихідними), соціальними пакетами, подовженими відпустками та іншими пільгами. Від 10-12 тис.грн отримують робітники професій, які потребують спеціального навчання. У тих, хто досягає високого рівня кваліфікації, зарплата на рівні 18 тис.грн.

Ужгородський прес-клуб

 

28 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Моріка Емерихівна 2018-12-29 / 22:38:08

    Щось не видно задоволених працівників-читачів. Це все придумана туфта для показухи. Насправді тут не є роботи ось і їдуть з України.