Ужгородець зафіксував замість блакитного палива жовте – Закарпатгаз надав пояснення

Ужгородець зафіксував замість блакитного палива жовте – Закарпатгаз надав пояснення
Три причини, чому блакитне паливо іноді буває... жовтим. До ПАТ «Закарпатгаз» за роз’ясненням, чому у його помешканні у конфорці – газ жовтого кольору, звернувся закарпатець Ярослав Немеш. Чоловік уточнив, що проживає в Ужгороді по вулиці Грушевського і надав фотодокази. «Жовті та червоні відтінки газу на запальнику або конфорці свідчать про те, що газ згоряє неправильно. Полум'я матиме однорідний блакитний колір у випадку, якщо природний газ згорає повністю. При цьому виділяється максимальне тепло», – пояснив головний інженер ПАТ «Закарпатгаз» Віктор Водзінський. Тож, якими є причини жовтого чи червоного кольору згоряння газу?

 

ПРИЧИНА №1: у приміщенні – недостатньо кисню.

Якщо вогонь жовтого або червоного кольору, значить, до пальника надходить недостатня кількість повітря і газ згоряє не повністю. У такому випадку і тепла виділяється менше, а значить, страви готуватимуться повільніше. Зменшенню концентрації кисню у приміщенні сприяють також енергозберігаючі вікна та двері.

Що робити?

Збільшити доступ кисню у помешкання. Щонайменше – відкрити кватирку. І це питання, в першу чергу, власної безпеки. У непровітрюваному приміщенні накопичується чадний газ – продукт згоряння природного газу.

ПРИЧИНА №2: засмічені або несправні пальники газових побутових приладів.

Залишки їжі (наприклад, молоко, що витекло і пригоріло) часто потрапляють у форсунки, забиваючи їх. Таким чином може змінюватися не тільки колір газу, а й збільшуватися об’єм споживання. Ще однією причиною може бути неправильне регулювання газових пальників або їх несправність з причин тривалої експлуатації.

Що робити?

Для виявлення та ліквідації цих та інших неполадок слід викликати майстра, який має право виконувати такі роботи.

ПРИЧИНА №3: занизький тиск у мережі.

З початком опалювального сезону ПАТ «Закарпатгаз» перейшов на роботи з відповідним переналаштуванням газорегуляторного обладнання для забезпечення необхідного тиску усіх категорій споживачів області. Тому ця причина – малоймовірна. Визначити зміну тиску в мережі може тільки фахівець за допомогою спеціального приладу.

Що робити?

У разі нарікань щодо якості газопостачання споживачеві слід звернутися із заявою до ПАТ «Закарпатгаз». Фахівці компанії на місці проведуть обстеження, а у разі необхідності усунуть проблему.

* * *

Крім того, слід спростувати міф, нібито газ горить жовтим кольором, оскільки його розбавляють, запускаючи у труби повітря. Газ у газовій магістралі технічно неможливо розбавити. Якщо змішати газ із повітрям, то це призведе до потужного вибуху і дуже плачевних наслідків. Тому фахівці ПАТ «Закарпатгаз» звертаються до мешканців не поширювати недостовірну інформацію.

Запевняємо, що якість газу контролюється ретельно. Інформація про фізико-хімічні показники природного газу публікуються на офіційному сайті ПАТ «Закарпатгаз» за посиланням: https://zk.104.ua/ua/for-clients/jakist-gazu

Щодо калорійності природного газу, що надходить споживачам, за даними державного стандарту України, вона повинна бути не меншою 7600 ккал/м3. Калорійність палива, що надходить в домівки мешканців Закарпатській області, повністю відповідає вимогам. До прикладу, у січні 2019 року калорійність газу, що потрапляв до споживачів Ужгорода, в середньому становила 8214 ккал/м3.

Якщо виникають будь-які питання стосовно газопостачання чи роботи газового обладнання, закарпатцям слід звернутися до контакт-центру ПАТ «Закарпатгаз» за телефоном (0312) 48-83-04, 067-01-03-104 або ж за адресою: м.Ужгород, вул. Погорєлова, 2.

Прес-служба ПАТ «Закарпатгаз»

 

10 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів