Оприлюднено результати публічних консультацій щодо найменування вулиць Ужгорода

Оприлюднено результати публічних консультацій щодо найменування вулиць Ужгорода
2 січня 2019 року Ужгородська міська рада запросила містян до участі у публічних консультаціях щодо перейменування двох вулиць. У зв’язку з проведенням 18 січня цього року чергової сесії міської ради, у порядку денному якої є питання про перейменування вулиць, голосування триватиме до 13 години 16 січня, а не до 20 січня, як планувалося.

 

У рубриці http://rada-uzhgorod.gov.ua/publichni-konsultatsiyi/ можна обрати бажані варіанти рішень.

Щодо проміжних результатів, то на питання, чи доцільно перейменовувати вулицю Перемоги на вулицю Капушанську, станом на 9 січня думки ужгородців розділилися наступним чином: 174 підтримують перейменування вулиці Перемоги на вулицю Капушанську, а 56 проти будь-яких змін.

Для остаточного закріплення назви для цієї вулиці запрошуємо ужгородців висловити свої думки за посиланням https://vdmk.org/2248 й обрати один з таких варіантів: 1 - ТАК (вулиця Капушанська) та 2 - НІ (вулиця Перемоги).

Також міська рада цікавиться думками ужгородців щодо вирішення ще одного питання. У рамках декомунізації вулиць, названих на честь діячів комуністичного режиму, розпорядженням голови Закарпатської ОДА у 2016 році вулиця Івана Туряниці була перейменована на вулицю Кароя Мейсароша (20.07.1821 – 02.02.1890 рр., відомий ужгородський юрист-публіцист, автор першої історії Ужгорода, більше – тут https://bit.ly/2QYee7K).

Родичі Кароя Мейсароша вважають, що пам’ять першого автора докладного видання з історії міста (1861 р.) та Історії русинів Угорщини (1850 р.) гідна вшановування у назві вулиці в Ужгороді.

Разом із тим, на нинішній вулиці Кароя Мейсароша знаходиться майстерня-музей та будинок художника Антона Кашшая (24.01.1921 – 31.12.1991 рр., ужгородський живописець, народний художник України, більше тут – https://bit.ly/2QasC7P), там досі живе його родина. Родичі та вихованці майстра хочуть, щоб тільки ця вулиця носила його ім’я. Відзначимо, що у місті наразі є вулиця, названа на честь Антона Кашшая (в районі “Нової лінії”).

Станом на 9 січня 2019 року на питання, чи доцільно перейменувати вулицю Кароя Мейсароша на Антона Кашшая https://vdmk.org/2774ужгородці відповіли таким чином: 

116 - так, перейменувати вулицю Кароя Мейсароша на Антона Кашшая, а вулицю Антона Кашшая на Кароя Мейсароша; 

174 - так, перейменувати вулицю Кароя Мейсароша на Антона Кашшая та вулицю Декабристів на вулицю Кароя Мейсароша; 

53 - ні, в жодному випадку зміни не потрібні.

Наголошуємо, консультації тривають до 13 години 16 січня! Не будьте байдужими! Обирайте!

Принагідно відзначимо, що можлива зміна назв вулиць не тягне за собою необхідності будь-яких реєстраційних дій для громадян, які мешкають на таких вулицях міста чи щодо їхнього нерухомого майна.

Довідка. Всеукраїнська ініціатива «Активна Громада» – об’єднання людей та громадських рухів задля самоорганізації та участі у вирішенні місцевих проблем. Ініціатива створена в рамках діяльності ГО «ВГО «Інститут «Республіка». Проект «Задай курс владі» впроваджується за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI) та Ужгородської міської ради.

Що таке публічні консультації? Це процес комунікації між органами місцевого самоврядування та громадянами (зацікавленими сторонами), за допомогою якого обидві сторони стають поінформованими про різні перспективи та пропозиції. Це інструмент, який надає можливість громадянам впливати на зміст рішень, що їх ухвалюють органи місцевого самоврядування.

 

10 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів