Томос: зміст і сутність грамоти про визнання самостійності Української Церкви

Томос: зміст і сутність грамоти про визнання самостійності Української Церкви
5 січня 2018 року відбулася історична подія для України – Президент Петро Порошенко у Стамбулі взяв участь у церемонії підписання Томосу про автокефалію Православної Церкви України Вселенським Патріархом Варфоломієм. Урочиста подія відбулась у Патріаршому Храмі Святого Георгія.

 

У день знаменної події Президент подякував Вселенському Патріарху, Святійшому Синоду, Собору Вселенського Патріархату, кожному ієрарху, який поставив підпис під зверненням щодо надання автокефалії Православній Церкві України. Глава держави висловив слова подяки Верховній Раді України і голові Парламенту, кожному депутату, який проголосував за підтримку звернення Президента до Вселенського Патріарха.

– І, головне – я хочу подякувати мільйонам українців по усьому світу, які відгукнулися на заклик молитися – молитися, щоби Церква відбулася. Вашими молитвами це стало можливим, – підкреслив Петро Порошенко.

Право Української Церкви на самостійність і канонічну незалежність від РПЦ у своєму зверненні до Митрополита Київського і всієї України Епіфанія підтвердив Вселенський Патріарх Варфоломій:

– Ваше Блаженство, Ви мали право просити і вимагати Вашої автокефалії. Це було правом і привілеєм Вашої Константинопольської Матері Церкви дарувати Вам цей статус автокефалії. Ми щиро молимося, щоб ви виявилися гідними цього дару і виступили дорогоцінним попутником інших сестер-церков у всеправославній єдності та спільній співпраці, а також у нашому спільному свідченні сучасного світу, який прагне невичерпних духовних скарбів православ'я.

У промові з нагоди вручення Томосу про автокефалію Православній Церкві України Президент назвав цей історичний документ ще одним актом проголошення незалежності України.

– Він довершить утвердження самостійності Української держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир, – підкреслив Петро Порошенко. – І він посилить права і свободи громадян, особливо тих, які перебували поза спілкуванням із Вселенським православ’ям і яких несправедливо таврували неканонічністю.

У Томосі зафіксовано: «Однодумно визначаємо та проголошуємо, щоб уся Православна Церква, що знаходиться в межах політично сформованої та цілковито незалежної держави України разом зі священними митрополіями, архієпископіями, єпископіями, монастирями, парафіями та всіма в них церковними установами, котра знаходиться під покровом Засновника Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви Боголюдини Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа, – існувала віднині канонічно автокефальною, незалежною та самоврядною. Ми закликаємо всі світові Православні Церкви визнавати її як сестру та згадувати під іменем «Святіша Церква України», – як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ».

7 січня Томос про автокефалію Православної Церкви України було урочисто встановлено перед царськими вратами в Софії Київській.

Нагадаємо, що на Закарпатті діють 78 громад Української православної церкви Київського патріархату та Української Автокефальної православної церкви. Троє єпископів цих церков взяли участь в Об’єднавчому Соборі у Києві 16 грудня 2018 року.

 

11 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів