Нове обладнання – для дитячої хірургії в Ужгородській міській лікарні (ФОТО)

Нове обладнання – для дитячої хірургії в Ужгородській міській лікарні (ФОТО)
У відділенні дитячої хірургії Ужгородської центральної міської клінічної лікарні встановили нове сучасне обладнання німецького виробництва – ендоскопічну систему з високочастотним електрохірургічним апаратом експертного класу та комплексом інструментів і аксесуарів. Вартість медичної апаратури – 3 млн. 759 тис. 500 грн. Вдалося її придбати завдяки субвенції з державного бюджету у сумі 3 млн. 650 тис. грн., решту дофінансували з бюджету Ужгорода.

 

У лікарні напередодні побували Ужгородський міський голова Богдан Андріїв та народний депутат України Роберт Горват, який посприяв виділенню субвенції.

За словами головного лікаря закладу Івана Кураха, у лікарні постійно удосконалюють тактику лікування хворих, успішно проводять і лапароскопічні операції. Перевагами останніх є малотравматичність, скорочення терміну перебування хворого у стаціонарі, короткий реабілітаційний період.

У 2016 році для дорослої хірургії ужгородської міської лікарні за кошти міського бюджету придбали лапароскопічне обладнання цього ж німецького виробника, витратили на це 3 млн. 330 тис. грн. За цей час воно себе чудово зарекомендувало, тому шукали можливість придбання апаратури саме цього виробника вже у дитячу хірургію, – каже Іван Ілліч.

До цього часу, хоч відповідні фахівці і є, проводити такі втручання зовсім маленьким дітям не могли, бо "доросле" обладнання для цього не підходило. Зараз робитимуть лапароскопію і малечі. Іван Курах подякував народному депутату за допомогу у придбанні апаратури і розповів, що, до прикладу, тепер будь-яку патологію у дітей можна побачити на великому екрані, зайшовши 3-5 міліметровим портом у черевну порожнину. Це – альтернатива традиційним операціям. Втручання проводиться через точкові проколи або ж просто через фізіологічні отвори. Хірург за допомогою спеціального обладнання та маленької відеокамери може оглянути хворий орган та одразу усунути проблему.

Оскільки лапароскопія малотравматична, це робить її незамінною у дитячій хірургії: організм маленьких пацієнтів швидше відновлюється в післяопераційний період і зазнає менших навантажень.

Також Іван Курах відзначив суттєве, порівняно із ситуацією ще кілька років тому, фінансування потреб міської лікарні і подякував за це міському голові Богдану Андріїву та депутатам міської ради. "Лише на медикаменти у 2018 році із бюджету Ужгорода виділили понад 19 млн. грн., що дозволяє забезпечити гарантований мінімум медичної допомоги, а починали ми з 2 млн. грн.", – підкреслив головний лікар УМЦКЛ.

"Живемо у такий час, коли держава йде назустріч своїм громадянам. Адже можна багато лобіювати, але якщо нема можливості фінансувати проблемні питання, то результату не буде. Держава відчутно помагає: бачимо і ремонти доріг, і садочків, шкіл, багато іншого. Я теж і далі працюватиму в цьому напрямку", – сказав народний депутат Роберт Горват.

"Дякую Роберту Івановичу, який сприяв виділенню коштів із державного бюджету, і за те, що опікується проблемами округу, – сказав міський голова Богдан Андріїв. Наголошую: медицина – пріоритет для міської влади, бо це – здоров'я ужгородців і ми маємо робити все від нас залежне, щоб наші мешканці отримували кваліфіковану допомогу у наших лікарнях.

Ми зараз знаходимося у закладі, де в останні роки проводимо ремонти, виділяємо на це кошти із року в рік. Запевняю, продовжуватимемо ці роботи і в подальшому, збільшуючи також фінансування і на ліки, і на придбання сучасної апаратури. І не тільки для міської лікарні, а й для всієї медичної галузі Ужгорода. Наша мета – вивести надання медичної допомоги жителям міста на якісно новий рівень".

 

14 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів