Закарпатському художньому музею бракує коштів для реконструкції

Температура повітря у приміщеннях - лише п’ять градусів тепла. За таких умов співробітники музею і вся п’ятитисячна колекція експонатів готується зимувати вдруге.

 

Будівля, у якій уже 26 років живе Закарпатський обласний художній музей, є колишньою Ужгородською ратушею. Пам’ятка архітектури 1805 року капітального ремонту не пам’ятає. Лише восени 2003 з обласного бюджету для цього виділили 300 тисяч гривень. Гроші витратили на реконструкцію фасаду. Друга черга - передбачала ремонт залів постійної експозиції. Частково були замінені 200-річні балки перекриття, викладено новИй дах, підведене опалення. Відповідно до постанови Кабміну минулого року до Закарпаття надійшли цільові чотири мільйони гривень. Але хитра система тих часів з перекачування коштів із регіону в регіон, - значно скоротила цю суму. Грошей вистачило ненадовго і не на все. Роботи виконані менше ніж на 50 відсотків.

Олег Зайцев, директор Закарпатського обласного художнього музею:
- На сегодняшний день самое главное подключить отопление, чтобы не мерзли не только мы, сотрудники музея, а чтобы не мерзли и не портились картины, а дальше уже поэтапно: надо вернуть деньги строителям, потому что есть долг, и дать часть денег, чтобы мы продолжили и доделывали ремонт.

Будівельники пішли. Замовники заборгували їм півтора мільйона гривень. А відтак, величезна колекція полотен Тропініна, Кіпренського, Айвазовського, Якопо Пальма та інших видатних художників - волає про порятунок.

Галина Рижова, головний зберігач фондів музею:
- Если тут появилась огромная влажность, ткань на которой написаны эти картины, они в себя впитали, а если мгновенно стало сухо – ткань мгновенно съежилась и вся живопись осыпется.

На 2006 рік музею потрібно як мінімум п’ять мільйонів гривень. Цих грОшей в обласній скарбниці годі й шукати.

Євген Олійник, заступник голови Закарпатської облдержадміністрації:
- В обласному бюджеті для цих об”єктів коштів реально немає, обласний бюджет не вспіває фінансувати, не може по тим об”ємам що є фінансувати газифікацію де також з державного бюджету кошти поступають вкрай незадовільно.

І ще дві цифри. Для побудови новОго залізничного вокзалу в Ужгороді держава знайшла 200 мільйонів гривень, для збереження культурної спадщини не можуть віднайти 10 мільйонів.

Галина Ярцева, Владислав Одошевський, 5 канал, Закарпаття

 

28 листопада 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. олександр 2005-11-28 / 14:24:00

    Вважаю, що питанням коштів для музею, вже повинна зайнятись генпрокуратура.
    Чому? Бо ще з часів Сембера музей реставрують, вже дах 3 рази змінювали, а результату нема. А Шуфрич, скільки грошей туди вклав. І все мало. І всі кажуть, дайте нам ще американських рубілв для ремонту. Ганьба. Необхідно вимагати публічного звіту за витрачені кошти (період останніх 4 - 5 років)