В Ужгород приїхали зірки світової величини

Старше покоління ужгородської інтелігенції пам’ятає часи, коли на сцені обласної філармонії грали такі музиканти світової величини, як Давид Ойстрах, Святослав Ріхтер і В’ячеслав Ростропович.

 

У 60-70-ті вже минулого століття стало доброю традицією, що ці музиканти, прямуючи на гастролі на Захід, нерідко зупинялись в Ужгороді і давали концерти. Сьогодні можна твердити, що Закарпаття впевнено заявляє про себе на музичній арені України. Свідченням цього є і Міжнародний конкурс Анатолія Затіна, який 25 листопада відкрився в Ужгороді вже втретє. Серед організаторів конкурсу і Закарпатська облдерж-адміністрація. Хто цього разу до нас приїхав, розповідає директор конкурсу, голова Закарпатської асоціації дітей та молоді – лауреатів національних та міжнародних конкурсів „Надіїї ХХІ століття” Анна Касо.
– В цьогорічному конкурсі, крім багатьох міст нашої держави, беруть участь юні таланти із Сербії і Чорногорії, Молдови, Білорусі, Словаччини, Румунії. Всього – 34 конкурсанти. Змагатимуться юні піаністи у трьох вікових категоріях (вік – від 8 до 19 років). Наймолодша учасниця – Катерина Шапран із Ужгорода. До слова, на відміну від попереднього конкурсу, коли область не була представлена жодним учасником, цього року їх аж п’ятеро, маємо дітей і з Хуста і Чопа.
Треба сказати, що якщо на попередні конкурси приїжджали діти здебільшого із західних областей, то цього разу – більшість зі Сходу України, причому представлені практично всі академічні школи. Імідж цьогорічного конкурсу незрівняно зріс завдяки членам журі. До нас приїхали музиканти світової величини. В першу чергу, жива легенда музичного світу – Володимир Віардо. Попри всі його звання і регалії, маестро Віардо є одним із найвитребуваніших піаністів у світі, його ім’я включене до книжки „Найбільш витребувані викладачі фортепіано в США”.
Закарпатці, і ужгородці зокрема, мали унікальну нагоду не тільки побачити, а й почути на відкритті конкурсу гру відомих музикантів – П’єра Річ (Франція), професора Вищої консерваторії в Парижі та Шанхайської консерваторії, директора Шанхайського фортепіанного фестивалю; Валерія Козлова, професора фортепіано Національної музичної академії України, заслуженого артиста України; Олексія Соколова (Росія – Китай), професора кафедри фортепіано Російського педагогічного університету та Імперської музичної академії Китаю; а також відомого нашого земляка Йосипа Ерміня, доцента Львівської музичної академії, лауреата премій ім. Л. Ревуцького та С. Людкевича. І, звичайно ж, Анатолія Затіна – відомого на весь світ піаніста, композитора і педагога, генерального директора Міжнародної академії А. Затіна та ректора музичного факультету університету м. Каліми. І ця людина є нашим земляком, адже він народився в Ужгороді, тут живуть його батьки. Саме завдяки Анатолію Борисовичу народився й існує цей конкурс, а талановиті діти мають змогу приїхати, показати свою майстерність і, головне, отримують можливість повчитися, поспілкуватися і прокласти собі шлях на велику сцену. Це унікальна школа майстерності. До слова, переможниця минулого конкурсу Марина Кисла, надзвичайно талановита дівчина з Харкова, за час між конкурсами встигла завоювати першу премію на конкурсі юних піаністів у Канаді. Взяти участь у ньому допоміг їй Анатолій Затін. І цього року, безперечно, матимемо відкриття не одного юного дарування, тож закарпатські меломани отримають від концертів справжню насолоду.
Наталя НЕВИЦЬКА
* * *
У рамках конкурсу минулої неділі в обласній філармонії відбувся концерт лауреата І Міжнародного конкурсу юних піаністів Анатолія Затіна Сюзанни Касо, відомої київської піаністки Марії Мироник та камерного оркестру філармонії (керівник Владислав Юрош), яким диригував Анатолій Затін. Протягом півтори години ужгородські меломани насолоджувались віртуозною грою музикантів. Зі сцени лунали безсмертні твори Шуберта, Ліста, Брамса, Моцарта.

 

28 листопада 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів