Протягом 2018 року на Закарпатті створили 18 закладів інклюзивної освіти (+ ІНФОГРАФІКА)

Протягом 2018 року на Закарпатті створили 18 закладів інклюзивної освіти (+ ІНФОГРАФІКА)
У лютому 2018 року Закарпатська область приєдналася до національного проекту «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», підписавши меморандум щодо створення мережі інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ). І вже протягом року на Закарпатті створили 18 таких центрів, перший із них – у місті Ужгород – відкрили за участі Марини Порошенко.

 

Для оснащення кабінетів ІРЦ використали кошти освітньої субвенції та місцевих бюджетів –придбали мультимедійне і комп’ютерне, спеціальне та реабілітаційне обладнання, меблі для кабінетів фахівців, дидактичний матеріал, спортивний та медичний інвентар, килимки, комплекти ігор тощо. В ІРЦ облаштовано кабінети логопедів, сурдопедагогів, тифлопедагогів, практичних психологів, ресурсні кімнати, зали для занять із лікувальної фізкультури, приймальні та кабінети директорів. Окрім того, для адаптації дітей з особливими освітніми потребами і підвищення ефективності їхнього навчання в закладах освіти облаштували 24 ресурсні кімнати.

Якщо у 2016 році в області функціонували 130 інклюзивних класів у 82 освітніх закладах, в яких навчалася 151 дитина з особливими освітніми потребами, то вже у 2018 році інклюзивне навчання організовано у 221 закладі освіти, де отримують освітні послуги 497 дітей з особливими освітніми потребами шкільного та 54 дитини дошкільного віку. Кількість асистентів вчителів та вихователів збільшилась у три рази.

За період діяльності ІРЦ за письмовим зверненням батьків уже проведено психолого-педагогічні комплексні оцінки 1580 дітей, із них 1287 − шкільного віку та 293 − дошкільного віку.

Попри досягнуті позитивні результати з впровадження інклюзивної освіти у наступні роки в області головними завданнями визначено збільшення кількості інклюзивних класів та груп, облаштування ресурсних кімнат у всіх закладах освіти, де організовано інклюзивне навчання, зміцнення матеріально-технічної бази інклюзивно-ресурсних центрів та забезпечення підвищення професійної компетентності педагогічних працівників, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами.

moskal.in.ua

 

17 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів