Медики, будівельники, IT-шники: яких спеціалістів забирає із Закарпаття ЄС?

Медики, будівельники, IT-шники: яких спеціалістів забирає із Закарпаття ЄС?
Трудова міграція за результатами 2018 року: тенденції такі, що невдовзі не тільки на Закарпатті, а і в Україні загалом, не лишиться працівників певних спеціальностей.

 

Неоголошена війна, складна економічна ситуація призвели до того, що українців уже далеко не 43 мільйони. Скільки - складно  прогнозувати, і навіть перепис населення в цьому випадку страшно робити - а що, як нас уже зовсім мало? 

Скорочується ж кількість мешканців держави рекордними темпами. В основному, виїжджають у пошуках кращого життя, частина - на кращу роботу. Та якщо ще перших більш-менш реально порахувати (бо виїжджають родинами, намааються набути нове громадянство), то з останніми...  Державна служба статистики України наводить такі дані: офіційно зареєстрованих осіб, що працюють за кордоном, у 1996 році було.... 12 тисяч, у 1998 році – 24 тисячі, у 2002 році – 41 тисяча, у 2011 році – 1 мільйон. Мінсоцполітики України за 2011 рік наводить цифру 3 мільйони осіб, що виїхали на роботу за кордон. Після початку АТО ця цифра, за різними даними, збільшилася вдвічі. ТІльки закарпатців. за різними джерелами, за кордоном - близько 25-27 % працездатного населення. Із мільйона з гаком всіх мешканців регіону - це чимало...

Скільки українців готові виїхати?

Згідно з результатами опитування hh.ua, у 92% респондентів є бажання попрацювати за кордоном. Серед мотивів працевлаштування за кордоном: можливість заробити грошей, шанс згодом залишитись у тій країні, цікавий життєвий досвід тощо.  

Які ж галузі затребувані закордонними роботодавцями та представники яких сфер готові до переїздів?

Якщо український ринок праці у 2018 році був відносно стабільним, та суттєвих змін у структурі зафіксовано не було, то пропозиції та запити про роботу від іноземних компаній мали досить динамічний характер. Чимало вакансій для українців розміщують роботодавці з Німеччини, Польщі та інших країн. При чому кількість пропозицій про роботу в Німеччині виросла на 13% в порівнянні з показником за грудень 2017, а в Польщі знизилась на 12%.

Аналіз бази вакансій та резюме hh.ua показав, що станом на грудень 2018 р до топ-5 сфер, у яких найчастіше є пропозиції роботи та у яких шукають роботу наші співвітчизники в Польщі та Німеччини, входять:

 

Порівняно з початком роком до топ-5 сфер з резюме кандидатів, які готові переїхати в Польщу, увійшли «Топ-менеджмент» та «Початок кар’єри». А до топ-5 сфер з вакансіями у Німеччиніувійшла «Медицина». Також зросла кількість вакансій у сфері «Будівництво» у Німеччині та зменшилась у сферах «Робочий персонал» та «Виробництво» у Польщі. Серед пошукачів, які готові переїхати до Німеччини та Польщі, зменшилась кількість резюме в галузі «IT, телеком» та збільшилась у сфері «Маркетинг».

Ось такі найсвіжіші дані. Треба додати, що із Закарпаття таки справді масово виїжджають лікарі, вчителі, та й загалом усі, хто може і хоче працювати. Страшно...

uzhgorod.net.ua

 

 

21 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів