Не страшно, не боляче і корисно: ужгородці активно стають донорами (ФОТО)

Не страшно, не боляче і корисно: ужгородці активно стають донорами (ФОТО)
Вперше може бути страшно, але після – почуваєшся героєм, адже твоя кров може зберегти комусь життя. Закарпатська обласна станція переливання крові ось уже 70 років рятує тисячі закарпатців. Журналісти Uzhgorod.net.ua вирішили розказати своїм читачам про те, як відбувається здача крові, й тим самим, сподіваємося, надихнути на добру справу.

 

Щороку тут збирають у середньому 2500 літрів крові. За день буває зо 20 пацієнтів, однак неабияк допомагають усілякі донорські акції, як-от "Ланцюг милосердя" тощо. Вікових обмежень як таких немає: наймолодшим волонтерам станції 18 років, а найстаршим – за 60. Що цікаво, здавати кров здебільшого приходять жінки.

За раз у донора забирають 350 мл крові й у ближчі два місяці стати донорм знову йому "не світить" – такі правила. До речі, щоб стати донором, є ряд вимог, які для більшості не є перешкодою. Найважливіше у цій справі – доброчесність, адже прихований протипоказ може становити загрозу життю іншої людини.

Після того, як зареєтруєтеся (потрібен паспорт), вас направлять на аналіз крові – її перевіряють на гепатит В, С, СНІД та сифіліс. Далі вам виміряють тиск і запитають про відсутність протипоказів.

Якщо все гаразд, отримуєте талон і йдете снідати: солодкий чай і булочка – обов'язковий раціон донора перед кровоздачею.

Ну а далі – найцікавіше: одягаєте одноразові бахіли й вирушаєте рятувати світ, ну... тобто чиєсь життя) Усе для маніпуляції одноразове: при вас розкриють пакет із необхідним, тож за стерильність не переживайте. Загалом процедура займає до 10 хвилин і відбувається під наглядом лікарів, аби не стало зле.

З відвіданням усіх кабінетів витратите з годину часу, а натомість отримаєте 51 гривню й довідку на роботу, яка дозволяє пропустити один робочий день. Та найголовніше – позитивні емоції і від удячних медиків станції, і від того, що зробили добру справу.

Ще один важливий момент – станція переливання крові має свою сторінку у Фейсбук, де донори можуть відслідковувати потреби в крові. Але навіть якщо крові вашої групи вдосталь, не забувайте заглядати туди час від часу.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

 

29 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів