Культурні цінності, вилучені закарпатськими митниками, тепер побачать відвідувачі музею в Ужгороді

Культурні цінності, вилучені закарпатськими митниками, тепер побачать відвідувачі музею в Ужгороді
Завдяки фаховій роботі працівників Закарпатської митниці ДФС культурні цінності, найстаріші з яких датуються скіфською добою, не тільки залишились в Україні, а й будуть представлені в експозиціях «Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького». Напередодні відбулась передача 37 екземплярів трьохгранних скіфських наконечників до стріл, двох перснів, двох ґудзиків, книги та гравюри працівникам музею.

 

Культурні цінності передані згідно з наказом Міністерства культури України від 8 листопада 2018 року № 960 «Про передачу вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави, для постійного зберігання в державну частину музейного, бібліотечного та архівного фондів» та рішення Експертно-фондової ради з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави.

Варто зазначити, що наконечники до стріл, ґудзики та персні незаконно переміщував через митний кордон громадянин Угорщини 23 червня 2016 року на митному посту «Лужанка» Закарпатської митниці ДФС. Підставою обернення на користь держави цих предметів стало рішення суду № 308/12697/16-п від 22 грудня 2016 року.

Книгу у твердій обкладинці «Талашкино. Издіьлїя мастерскихъ кн. М.Тенишевой», изданїє «Содружества» виявлено 29 травня 2014 року під час здійснення митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке пересилав українець з України в Чехію. Ця книга видана в 1905 році у Петербурзі, містить 76 сторінок тексту, які написав С.М. Маковський, 154 чорно-білі знімки художніх виробів та 18 кольорових ілюстрацій. У її підготовці брали участь відомі художники та мистецтвознавці: М.Реріх, С.Маковський, кн. М.Тєнішева. Книга ілюструє творчість народних майстрів декоративно-ужиткового мистецтва центральної Росії та знаних вже на той час художників: М.Врубеля, М.Реріха, О.Головіна, C.Малютіна. Є прижиттєвим та єдиним виданням авторів. Книга має наукову, етнографічну, мистецтвознавчу, художню та культурну цінність. Підставою обернення на користь держави книги стало рішення суду №308/4350/15-п від 29 квітня 2015 року.

Гравюру «PALANKA Superioris Hungaria ciuitas» (Паланка Високогірне місто Угорщини) з атласу «Civitates Orbis Terrarum» (Місто земного світу), за рисунком Георга Хуфнагеля (Georg Hoefnagel) (1542-1600) виявлено 29 травня 2014 року під час здійснення митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке пересилав громадянин України в Чехію. Підставою обернення на користь держави гравюри стало рішення суду № 308/4354/15 від 29 квітня 2015 року.

ДФС у Закарпатській області

 

23 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів