П’ять традиційних закарпатських страв з бринзою
Банош
Що б приготувати 4 порції баношу, потрібно: 2 склянки кукурудзяної крупи, 750 г сметани, 100 г бринзи овечої, 40 г вершкового масла, червоний перець та шкварки/гриби за смаком.
Сметану розігріти, цівкою всипати кукурудзяну крупу й ретельно мішати дерев’яною колотівкою, поки не з’явиться на каші масло.
Далі бринзу, масло і червоний перець змішати. На глиняну пласку тарілку покласти банош, бринзу з маслом і червоним перцем. До баношу можна подавати присмажені шкварки чи гриби.
Токан по-Хустськи
На 4 порції: 2 склянки кукурудзяного борошна, 6 склянок води, 200 г Традиційної Бринзи Хустщини, 80 г копченого сала, сіль за смаком.
Варимо токан у місткій посудині (найкраще казанок). у казанок наливаємо воду, додаємо сіль та 4 столові ложки борошна і доводимо до кипіння.
Після цього, тоненькою цівочкою додаємо борошно що залишилось. Повільно помішуємо дерев’яною ложкою.
Топимо копчене сало на смалець і шкварки. Відкладаємо.Беремо миску, широку і не високу. Дно і стінки цієї миски щедро змащуємо смальцем.
Викладаємо у миску шар токану товщиною біля 2 см і посипаємо його бринзою. Шаруємо так, поки є місце в мисці або не закінчаться продукти. Верхній шар посипаємо бринзою і шкварками. можна додати трохи зелені за смаком.
Книш Гуцульський
На 4 порції: 350 г кукурудзяного борошна, 40-50 г бринзи, 0,5 склянки води, щіпка солі, зелень петрушки і кропу, 1 зубчик часнику, 10 сала.
У киплячу підсолену воду всипати просіяне кукурудзяне борошно, заварити тісто, добре вимішати, щоб не залишилося грудочок, і відкласти на деякий час, щоб воно охолонуло і загусло.
Підготовлене тісто розділити на частини і на дошці, посипаній пшеничним борошном, розкачати невеликі коржі. На середину кожного коржа покласти розтерту бринзу, змішану з дрібно нарізаною зеленню петрушки, кропу та тертим часником. Начинку загортаємо у тісто, зверху кладемо тонку скибку сала і випікаємо в духовці.
Страву рекомендовано їсти гарячою.
Помазанка із бринзою
Для приготування треба: 150 г овечої бринзи, 150 г горіхів, 60 г вершкового масла, часник за смаком.
Витягуємо масло і даємо йому трохи розм’якнути. Горіхи обсмажуємо на сковороді без олії, постійно помішуючи, поки не почне відлущуватися лушпиння від більшості горіхів. Якщо лушпиння легко стирається – можна знімати з вогню. Даємо горіхам охолонути та очищаємо їх. Подрібнюємо горіхи максимально мілко. Змішуємо із бринзою, маслом та потертим часником. Збиваємо у блендері до стану однорідної маси.
Рекомендовано вживати із чорним хлібом.
Ріплянка
На 4 порції: 500 г картоплі, 1 склянка кукурудзяного борошна (крупи), 80 г овечої бринзи, 50 г вершкового масла, сіль за смаком.
Почищену картоплю, нарізану на кубики, посолити, залити кип’ятком і зварити. Воду з картоплі не зливати і до неї всипати кукурудзяне борошно. Вимішати на однорідну масу, щоб не було грудок, досолити за смаком.
Посуд для запікання змастити грубим шаром вершкового масла, накласти картопляну масу. Наверх накласти грудочки масла і посипати бринзою. Запекти в нагрітій духовці (220?) протягом 30-40 хвилин до золотистої кірочки. Подавати гарячою. Кукурудзяне борошно можна розвести холодною водою і тоді влити до картоплі з відваром, щоб не було грудочок.
Рекомендовано вживати із салатом з квашеної капусти та тушеним м’ясом.
Джерело публікації: Інна Пригара, Блог сировара.
-->
До теми
- У трьох закладах Закарпаття можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті
- Оренда авто без водія: вигідно та зручно
- Ветеранів, ветеранок і членів їхніх родин запрошують долучитися до програми з навчання та працевлаштування «Разом»
- Техобслуговування газових мереж багатоквартирних будинків: що треба знати закарпатцям
- 6 міфів про ТЦК, які підживлює російська пропаганда
- ФАО проведе тренінг для малих виробників вина у Закарпатській області
- Прості звички, які можуть врятувати життя - поради від закарпатських патрульних
- COVID та грип відступають. Що після них?
- Графік проведення Пасхальних богослужінь та освячення пасок 30 – 31 березня в Ужгороді
- Залізничні й автобусні рейси "Чоп – Прага – Чоп" виконуватимуть щоденно
- "Укрзалізниця" відкрила продаж квитків на новий поїзд за популярним маршрутом "Чернівці-Ужгород"
- "Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
- Завтра, 25 березня, на Закарпатті розпочинається нерестова заборона на вилов риби
- Як пацієнтам з туберкульозом отримати безоплатно медичну допомогу на Закарпатті: роз’яснення НСЗУ
- Як збільшити охоплення в Інстаграмі
- В Ужгороді проводять безкоштовне видалення шрамів для військових
- Гроші на картку від супермаркету: закарпатців попереджають про нову шахрайську схему
- Закарпатські патрульні нагадали про дії велосипедиста під час проїзду пішохідних переходів
- У Центрі медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям «Діва Марія», що у Сваляві, є можливість щомісячно реабілітувати 60 діток
- Як грати за рибними столами: прості стратегії
До цієї новини немає коментарів