Тренер з карате Анатолій Ігнатьо:  «Перше, чому навчаємо, це скромність. Бо велика сила – це велика відповідальність»

Тренер з карате Анатолій Ігнатьо:  «Перше, чому навчаємо, це скромність. Бо велика сила – це велика відповідальність»
Карате – один із тих видів спорту, який дуже популярний в Ужгороді. Батьки приводять дітей до тренувальних залів з 4-5-тирічного віку. Серед спортсменів із кожним роком дедалі більше й… дівчаток. Ми ж продовжуємо знайомити наших читачів із цікавими особистостями, і сьогодні в гостях   один із тренерів по карате Анатолій Ігнатьо, він розповідає про те, як сам прийшов у цей вид спорту, де займається з дітками і чому вчать на заняттях.  

 

-        Анатолію, як давно ти тренуєш дітей?

-        Загалом трохи більше 5 років, як уже треную сам. Починав, якщо відверто, з такого виду спорту, як айкідо, потім перейшов у карате, ці обидва види мають багато спільного.

-        Де займався з дітками?

-        У принципі, здавалося б, Ужгород великий, але таких залів, які би всім підходили, були зручні, нелегко знайти. Тому займався з дітками на базі шкіл, дошкільних закладів. Так, спершу тренував малюків у садочку № 39, що неподалік готелю «Інтурист-Закарпаття», потім на базі НВК «Престиж» по вул. Джамбула, зараз «перебралися» в спортзал Класичної гімназії м. Ужгорода. Тут зручно, просторий, обладнаний зал, є роздягалка. Сподіваюся, тут будемо займатися протягом тривалого часу.

-        Чи можете сказати, що головне в тренуванні? Чи є такі критерії, на яких варто наголосити?   

-        За стільки років роботи можу сказати одне, що головне – бажання! Якщо буде бажання, то можна досягнути значного успіху!

-        Коли зазвичай більше діток цікавляться карате?

-        Важко сказати, все доволі сезонно… Але можу сказати, що зазвичай влітку діти відпочивають (тільки не наші спортсмени – вони займаються!), потім восени батьки дітей думають, чим їх зайняти, і починають цікавитися гуртками/секціями/видами спорту і так далі. Так і приходять до нас. Звичайно, в кожного свої причини, чому варто записати дитину на карате, хтось вважає, що це гарний фізичний розвиток, хтось хоче, щоб сина чи доньку навчили самозахисту…

-        Останнім часом доволі часто чути про змагання, чемпіонати з карате, різні події, пов’язані з цим видом спорту. Чи означає це, що до карате зросла зацікавленість в місті?  

-        Відверто кажучи, не знаю, очевидно, це вам, медійникам, краще видно (Посміхається. – Авт.)

-        Чи важко виховати каратиста?

-        Нелегко виховати спортсмена в будь-якому виді спорту чи іншому напрямі. Головне, що треба розуміти, що це комплексна робота - і батьків, і діток, і тренера! Бо чим далі, тим більше навантаження, і якщо ще батьки не підтримують, то спортсменові буде важко.

-        Нерідко буває так, що діти починають займатися певним видом спорту, а потім покидають… Скільки має пройти часу, щоб зрозуміти, що це  «твоє»?

-        Я можу говорити про карате, певна річ. Зазвичай півроку, рік, кому скільки потрібно часу, але спостерігаю, що якщо витримали цей період, то більшість залишається й надалі займається постійно.

-        Чи дівчатка приходять у карате?

-        Не так часто, але буває…

-        Багато хто з батьків дає дітей на цей вид спорту, щоб навчилися на вулицях відбиватися… Ну, умовно кажучи. Але наскільки я знаю, ти не підтримуєш таку позицію.

-        Так, бо це не є філософія карате. Ми вчимо наших учнів, щоб не вступали в фізичні конфлікти або вступали тільки в тому разі, якщо уникнути цього неможливо. 

-        Яким ще постулатам, принципам навчаєш учнів?

-        Їх насправді багато, але основні такі. Перше – це скромність. Боєць, який має силу, має бути скромним, щоб тією силою не наробити біди. Велика сила велика відповідальність. Друге – терпіння. Боєць має набратися сил, терпіння, бо для того, щоб опанувати цей вид бойового мистецтва, потрібно багато і наполегливо працювати! Третє – завзятість, наполегливість (у досягненні мети) – здебільшого, я своїм дітям говорю, що заняття бойовим мистецтвом – це виховання їхньої сили духу, морального стану. Оце основне, а все інше – дуже розширена тема. Приходьте на заняття, то й самі побачите!

-        Де і як записатися?  

-        Записатися можна в будь-який момент до нашого клубу. Можна звернутися до нас в гімназії, проводимо заняття в понеділок, середу, п’ятницю о 17.00, можна знайти мене в мережі Фейсбук чи через федерацію…

-        Спасибі за розмову! Успіхів, Анатолію, у нелегкій, але такі потрібні справі виховання діток!

uzhgorod.net.ua

фото з мережі інтернет

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів