20 фактів про науку в Ужгородському університеті, які вселяють оптимізм

20 фактів про науку в Ужгородському університеті, які вселяють оптимізм
Ось уже майже 30 літ про науку в Україні звикли говорити в минулому часі. Як правило, акцент завжди на тому, що вона помирає, вчені масово виїжджають за кордон, грошей на дослідження й розробки в держави немає. До цього так звиклося, що залишається майже непоміченим перелом, який почався останніми роками (в тому числі завдяки євроінтеграції й можливостям, що відкрилися для українських науковців після підписання Угоди про асоціацію з ЄС).

 

Насправді зараз наша наука потроху оклигує, держава збільшує фінансування проектів, заохочує інновації, підтримує талановиту активну молодь. Ми поспілкувалися з проректором УжНУ з наукової роботи Ігорем Студеняком і виокремили 20 промовистих фактів із життя університету в минулому році. Вони свідчать, що наука в Україні оживає, а Ужгородський національний університет і у вітчизняному експертному середовищі, й у міжнародному вченому просторі, і в Міністерстві освіти і науки має репутацію потужного центру, який вміє її робити.

1. Наукові дослідження в УжНУ проводяться на 109 кафедрах 20 факультетів, в Українсько-угорському науково-навчальному інституті та 36 науково-дослідних інститутах, лабораторіях і центрах.

2. Навчально-науковий процес в університеті забезпечують 1275 науково-педагогічних працівників: 413 асистентів, 712 доцентів і 150 професорів.

3. Учені УжНУ в 2018-му реалізовували 21 науковий проект: 12 фундаментальних, 5 прикладних і 4 наукові роботи молодих учених за рахунок коштів державного бюджету.

4. У 2018 році обсяг фінансування науково-дослідної роботи в університеті становив 14 мільйонів 420 тисяч гривень (із них 11 мільйонів 621 тисячу гривень – профінансовано держбюджетом).

5. Торік на базі УжНУ створили Центр колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія експериментальної та прикладної фізики», на фінансування якого Міністерство освіти виділило 3 млн 500 тис. грн. Таких центрів в Україні є лише 8, і один із них – в Ужгороді.

6. За рахунок коштів державного бюджету для фізичного, хімічного, стоматологічного, біологічного, медичного, мед. №2, географічного факультетів придбали наукового обладнання на суму близько 2,8 млн грн. У рамках проекту консорціуму СЕRІС-ЕRІС отримали наукове обладнання та лабораторні установки для електронної Оже-спектроскопії та магнетронного розпилення тонких плівок. Таким чином, у 2018-му в УжНУ модернізували низку наукових лабораторій на фізичному, хімічному та стоматологічному факультетах.

7. Упродовж минулого року в університеті виконували міжнародні й господарські договори та гранти з обсягом фінансування 2 млн 800 тис. грн.

8. В аспірантурі УжНУ за 18 спеціальностями навчається 465 аспірантів та 19 докторантів. Торік до аспірантури зарахували 148 осіб, а завершили навчання 87 аспірантів та 12 докторантів.

9. У 2018-му в Ужгородському національному університеті функціонували 8 спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій: із фізико-математичних, історичних, медичних (3), економічних, хімічних і юридичних наук. Спецради вишу провели захист 7 докторських і 36 кандидатських та прийняли до захисту 3 докторські та 15 кандидатських дисертацій.

10. Докторські дисертації захистили 11 працівників УжНУ, кандидатські – 35. Вчене звання професора присвоїли 9 працівникам університету, доцента – 15.

11. У 2018 році опублікували 158 підручників і навчальних посібників, 1385 наукових статей (із яких 125 – у міжнародних базах «Scopus» та 111 в «Web of Science»), 69 збірників наукових праць.

12. Колективи авторів преміювали на суму 476 тис. грн за 142 статті, які опубліковані торік у міжнародних наукометричних базах «Scopus» та «Web of Science».

13. Минулого року УжНУ став власником 59 патентів. У Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» направили 81 заяву на видачу патентів України на винахід, корисну модель і промисловий зразок.

14. У 2018-му університет провів 2 всеукраїнські конференції, 4 всеукраїнські конференції молодих учених та студентів, 19 міжнародних конференцій, 2 міжнародні конференції молодих учених та студентів, 16 семінарів, 11 круглих столів, 2 симпозіуми і 6 конкурсів.

15. Десять молодих учених УжНУ отримували торік стипендії Кабінету Міністрів України. Два проекти колективів молодих науковців (юридичного і хімічного факультетів) здобули перемогу в Конкурсі наукових проектів 2018 року.

16. П’ять студентів університету стали призерами всеукраїнських студентських олімпіад і 6 – всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт.

17. Переможці щорічного конкурсу інноваційних ідей «Стартап-УжНУ-2018» взяли участь у міжнародному семінарі-тренінгу «Training and presentation of scientist business ideas», що проходив у м. Трієст (Італія).

18. Науковці кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки фізичного факультету спільно з європейськими колегами продовжили виконання гранту програми «Горизонт 2020» – найпотужнішого інструменту фінансування наукових досліджень Євросоюзу.

19. Ужгородський національний університет нагороджено відзнакою «Web of Science Award 2018» в номінації «Установа з найвищою ефективністю наукових досліджень».

20. На міжнародній виставці «Освіта і кар’єра – День студента 2018» УжНУ отримав диплом і золоту медаль «Лідер природничо-гуманітарної освіти» серед освітніх закладів України.

Новини Закарпаття

 

07 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів