Школярі показували дорослим, що за бажання можна й зорі досягнути

Школярі показували дорослим, що за бажання можна й зорі досягнути
Визначити актуальні для свого населеного пункту проблеми, домовитися з місцевою владою, заробити гроші на реалізацію власного проекту і втілити його у життя. Думаєте, таким займаються лише дорослі та дууууже досвідчені? А от і ні. Закарпатські школярі довели, що з мінімумом вкладень і великим бажанням можна реалізувати навіть найбільш нереальний на перший погляд проект. 12 лютого у приміщенні юридичного факультету УжНУ відбулася презентація проектів локальних змін «Активний громадянин – ефективна влада».

 

Дев’ять шкільних команд із Ужгорода, Хуста і Довгого презентували свої проекти локальних змін. Суть у тому, що діти самі визначають поле для роботи й шукають можливість його, так би мовити, переорати й засіяти – тобто  реалізувати задум.

Хтось облаштовував спортмайданчик, хтось брався поліпшувати місто для комфорту однолітків з інвалідністю, одні займалися благоустроєм, інші відстоювали для міста велодоріжки, ба навіть узялися за організацією хабу для розвитку молоді в своєму селі.

Кожна презентація вражала все більше! Діти зустрічалися з місцевою владою, пояснювали, чому їхній проект важливий і потрібний, потім доносили цю інформацію до містян та селян, самі заробляли гроші на реалізацію проекту…

Тільки-но уявіть: команда з Довгого не лише змогла домовитися про приміщення для свого «Довге-хабу», а ще й заробила гроші на його облаштування ярмарками, збором макулатури та кінопоказами. Останнє вразило дорослих найбільше: «Ми не хотіли займатися піратством, але хотіли показати людям «Кіборгів», тому зв’язалися з режисером фільму Ахтемом Сеїтаблаєвим і він нам дав дозвіл на показ стрічки», – розповіли школярі.

Вчителька інформатики Довжанської ЗОШ Галина Левко всіляко підтримувала своїх учнів. Розповідає: «Роботу розпочали у квітні, а реалізовували свої проекти діти влітку. Було багато фізичної праці, і навіть перехожі зупинялися, щоб допомогти – хто словом, а хто й ділом чи фінансами. На три проекти (облаштування спортмайданчика, «Довге-хаб» та проект туристичної привабливості. – Авт.), які реалізують наші учні, ми зібрали близько 100 тисяч гривень. Діти зробили це за одне літо! Завдяки постам у Фейсбуку, ярмаркам, збору макулатури… У нашій школі учителював американський волонтер із Корпусу миру, який допоміг зібрати 940 доларів на платформі GoFundMe, – нам допомагали зовсім сторонні люди, а для хабу навіть подарували комп’ютери. Багато робили власноруч, щоб зекономити, допомагали й місцеві активісти… Основна мета – показати дітям, що вони можуть все, щоб вони вірили в свої сили і вміли домовлятися з людьми та переконувати громаду».

Триває проект паралельно у чотирьох областях: Закарпатській, Полтавській, Запорізькій та Миколаївській. Загалом участь беруть 12 міст – це 36 команд із 12 шкіл. Організовує його Центр європейської політики (м. Братіслава), а локальним співорганізатором є ГО «Світ розвитку суспільства».

Оксана Іваць, доцент кафедри менеджменту та інноваційного розвитку освіти Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, голова правління ГО «Світ розвитку суспільства» каже: «Робота тривала з 2016 року й завершиться в червні цього. Переможці поїдуть до Словаччини з презентацією своїх напрацювань. Ми навчали дітей самостійно реалізувати проект, підтримували з ними зв’язок, працювали через гугл-класи тощо. Результати надихають. Діти бачать, що вони своїми силами можуть впливати на вирішення проблем на місцях. Нам важить те, щоб учасники проекту виросли з розумінням того, що влади не треба боятися – з нею варто налагоджувати співпрацю, щоб сталися зміни».

А який внесок у розвиток свого міста й країни робиш ти?

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

13 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів