Чи стала медицина доступнішою?

Чи стала медицина доступнішою?
5 докорінних змін у галузі охорони здоров’я за часи Уряду Гройсмана

 

Збільшення фінансування та будівництво нових лікарень. Ріст зарплат лікарям та зміна застарілої моделі відносин «пацієнт-лікар». Більш доступні ліки та медичне обстеження.

За останні 2 роки охорона здоров’я пережила чимало докорінних та позитивних змін.

«Система охорони здоров’я в Україні десятиліттями недофінансовувалася та не змінювалася. Нам ще працювати й працювати, щоб відродити українську медицину. Ми вже зробили перші кроки. Попереду ще багато роботи», - зазначив очільник Уряду Володимир Гройсман.

Тим не менше, перші кроки зроблені і вони вже призвели до результату.

Новий підхід до пацієнта

У цьому році медицину стали фінансувати краще. Зведений бюджет на охорону здоров’я становить майже 132 млрд грн. Це на 15 млрд грн більше, ніж у 2018 р.  Така цифра свідчить про те, що обраний курс на реформування медичної системи буде продовжений.

Зокрема, якщо мова йде про функціонування системи: «сімейний лікар-пацієнт». Минулого року у закарпатців з’явилася можливість вільно обирати собі лікаря. Можна обирати фахівця, якому дійсно довіряєш і який володітиме необхідною інформацією про вашу родину. І це незважаючи на місце проживання.

Такий підхід вигідний всім. Адже пацієнти підписують із лікарем декларацію на обслуговування, а держава платить за них гроші медичного закладу, де він працює. Так реалізується принцип «гроші йдуть за пацієнтом»: тобто чим більше їх у лікаря, тим більше зарплата та фінансування лікарні.

На Закарпатті подібна система вже впроваджується в Ужгороді, гірській Міжгірщині, Мукачеві, Мукачівському районі. Зокрема, в останньому сімейні лікарі  в минулому році заключили 55 тисяч договорів (підписано декларацій) з пацієнтами, як з Мукачівщини, так і Мукачева та інших районів області. Так, лікар, у якого є достатня кількість пацієнтів вже отримує 12 тисяч гривень, медична сестра – 6 тисяч гривень.

Така сама ситуація і в гірській Міжгірщині, де завжди були проблеми у цій галузі. Як розповіла у ЗМІ місцева сімейна лікарка Міжгірського Центру надання первинної медико-санітарної допомоги  Ольга Токар, ще раніше їй з колегами боргували зарплату за 3 місяці, а тепер їй не тільки все виплатили, а ще й збільшили її у два рази.

Доступніше, швидше і без грошей

Ще за останні 2 роки доступнішими стали не тільки лікарі, а й ліки. І, між іншим, завдяки «Доступним лікам».

Тепер люди з хронічними захворюваннями можуть отримати все необхідне в аптеці безкоштовно або із невеликою доплатою. Мова йде про більш, ніж 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету. Тільки на Закарпатті цією програмою вже скористалися в 2018-му році майже 315 тисяч закарпатців.

Медицина стала доступнішою і ще завдяки ще одній докорінній зміні. З 1-го липня закарпатці отримають можливість безкоштовно проходити діагностику за направленням свого сімейного лікаря. Це стосується понад 80% усіх досліджень. І це суттєва допомога, адже часто діагностика та аналізи забирають в закарпатців половину грошей на лікування. До програми увійдуть 54 медичні послуги: аналізи, інструментальні та ендоскопічні дослідження (разом з ендоскопічним оперуванням). Також УЗД, рентген, мамографію можна буде зробити безкоштовно.

А ще медицина стане…«швидшою». Уряд наступного року розпочне модернізацію диспетчерських служб: вони мають стати оперативнішими та якіснішими. У деяких регіонах на 1 млрд. грн. будуть придбані нові «швидкі» з сучасним обладнанням, а бригади екстреної допомоги пройдуть додаткове навчання та отримуватимуть вищі зарплати.

Нові сучасні лікарні

 У 2019-му році уряд намагається реалізувати два пріоритетних завдання. Перше - кожен українець має отримувати кваліфіковану медичну допомогу вчасно. Друге - медики мають отримувати гідні зарплати.

До речі, надання кваліфікованої допомоги важко уявити без закладів, оснащених сучасним медичним обладнанням. В Україні це проблема, але над її вирішенням вже працюють.

З 2017 року Уряд вже розпочав розбудову мережі центрів кардіо-судинної хірургії – щороку виділяються гроші на закупівлю 13 ангіографів для їх оснащення. За 3 роки роки буде відкрито 39 нових кардіоцентрів по всій країні, добудовуються нові перинатальні центри, доводять до ладу дитячу лікарню «Охматдит». І це далеко не межа.

«Я не обіцяю дива всім та одразу. Так не буває. Але я впевнений, поступово ми зможемо зробити життя у нашій країні кращим», - заявив Прем’єр-міністр В. Гройсман.

І це можливо зробити, розпочавши саме з медицини.

 

14 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів