Завдяки нардепам «Відродження» фінансування медицини у 2019 році збільшено на 5,5 млрд гривень

Завдяки нардепам «Відродження» фінансування медицини у 2019 році збільшено на 5,5 млрд гривень
Поки вся Україна спостерігала за епопеєю із забороною на роботу, а потім поверненням можливості працювати в.о. міністру охорони здоров’я Уляні Супрун, малопомітною пройшла інша новина, важлива для тисяч громадян, які потребують лікування та допомоги держави. У 2019-му вперше за багато років буде повністю профінансована низка медичних програм. Вони стосуються лікування українців за кордоном, забезпечення гемодіалізом хворих на хронічну ниркову недостатність, фінансування програм реабілітації дітей, хворих на ДЦП, та дітей з вадами слуху, інших програм. Загалом на ці потреби в Держбюджеті на 2019 рік додатково передбачено 5,5 млрд грн. Це стало результатом багаторічної роботи народних депутатів групи «Партія «Відродження».

 

Допомога дітям з вадами слуху

Поправки до Державного бюджету на 2019 рік, якими збільшується фінансування медичних програм, зареєстрували народний депутат групи «Партія «Відродження» Антон Яценко та його колеги по фракції.   

У себе на окрузі в місті Умань Яценко системно допомагає дітям з діагнозом ДЦП та дітям з вадами слуху, домагається забезпечення необхідного лікування маленьких пацієнтів за кордоном коштом держави. З 2016-го до 2018 року нардеп Антон Яценко посприяв одужанню чи реабілітації 216 дітей, які потребували медичної допомоги. На законодавчому рівні парламентар докладає максимум зусиль, аби дитяча медицина на 100% фінансувалася державою.

«Діти – найбільша радість і сенс нашого життя. Вони як ніхто потребують підтримки й турботи. Впродовж останніх трьох років я працюю над тим, аби держава повноцінно фінансувала програми для лікування дітей в Україні. Домагаюся збільшення державного фінансування на медичну допомогу дітям із незворотними вадами слуху, які потребують кохлеарної імплантації, реабілітацію дітей із ДЦП, ендопротезування (заміну пошкодженого суглоба штучним), операції на серці тощо. І лише у 2019-му, завдяки спільним зусиллям народних депутатів групи «Партія «Відродження», ми маємо перші результати в цій надзвичайно важливій справі. Я вдячний за співпрацю колегам і урядовцям», – розповів Антон Яценко.

Розлад слуху в дітей призводить до відхилень у мовному розвитку, формуванні інтелекту й особистості дитини загалом. Лише завдяки комплексному підходу до лікування, включно з кохлеарною імплантацією (вживленням штучного вуха), дитина, що втратила слух, може нормально розвиватися психічно й фізично. Такі операції дуже ефективні, але надзвичайно дороговартісні: один імплант коштує близько 700 тис. грн. Після його вживлення і відповідної післяопераційної терапії люди з вадами слуху можуть сприймати звукову інформацію з навколишнього світу.

Так, за сприяння народного депутата Антона Яценка допомогу в лікуванні рідкісного захворювання – двосторонньої хронічної сенсоневральної глухоти з народження – отримали братик і сестричка Маша і Саша Білоус із села Свинарка Уманського району. Після того як дітям зробили операцію і вживили імплант,  у них з’явився слух, хоч ще недавно вони були приречені на довічну глухоту. І це лише один приклад.    

«Вважаю, що в нормальній країні здоров’я дітей має бути на першому місці. Недопустимі ситуації, коли батьки самі збирають гроші на лікування. В 2019 році 1,83 млрд грн виділені для установ Національної академії медичних наук. Зокрема, 450 млн грн спрямовані на забезпечення проведення оперативного лікування дітей із незворотними вадами слуху», – зазначив Яценко.

Він додав, що, за даними Інституту отоларингології ім. проф. А.С. Коломійченка НАМН України, станом на 1 лютого в черзі на проведення кохлеарної імплантації перебувають 379 маленьких українців. Завдяки поправкам до Держбюджету від нардепів «Відродження», тепер ці операції фінансуватимуться державою.

Які ще медичні програми профінансують?

У 2019 році 111,2 млн грн буде виділено на реабілітацію дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу. Такі кошти майже повністю зможуть покрити видатки за цим напрямом (130 млн 22 тис. 600 грн) та дозволять забезпечити реабілітацію дітей, хворих на ДЦП, у Міжнародній клініці відновного лікування (за методом В.І. Козявкіна) у Трускавці, а також у Дитячому спеціалізованому клінічному санаторії «Хаджибей».

Значна частина поправок депутатів групи «Партія «Відродження» стосується боротьби з раком. 73 млн грн буде спрямовано у 2019 році на закупівлю лікарських засобів та медичних виробів для лікування дітей, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання (гострі та хронічні лейкози, лімфоми тощо); 415 млн грн – на закупівлю препаратів для лікування онкологічних хворих; 178 млн грн – на Національний інститут раку.

«Це дозволить розширити та реконструювати інститут, у якому наразі отримують лікування громадяни зі всієї України, а також покращити якість променевої терапії при лікуванні онкологічних захворювань, – зазначає голова Політради Партії «Відродження» Володимир Пилипенко. – Додаткових 138 млн грн буде направлено на закупівлю препаратів і медичних виробів для лікування дорослих та дітей із серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями. Зокрема, серцевих клапанів та оклюдерів для проведення операцій дітям з вродженими вадами серця тощо. 1,96 млрд грн виділені для лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу. 841 млн грн передбачені на лікування пацієнтів з цукровим та нецукровим діабетом», – повідомив політик.

Додаткові кошти у 240 млн грн отримають установи Міністерства охорони здоров’я. Це дасть змогу впроваджувати та застосовувати нові медичні й експериментальні технології у клініках, науково-дослідних установах та вищих навчальних закладах. Серед інших врахованих пропозицій групи – 700 млн грн на лікування громадян України за кордоном. Станом на 1 лютого в черзі на такі операції перебували 30 осіб. Додаткове фінансування дозволить прискорити темпи очікування хворих на отримання такого необхідного  лікування.

«На нашу думку, програма лікування українців за кордоном мусить на 100% реалізовуватися державою, адже люди не повинні страждати від того, що українська влада не може створити умови для їх одужання всередині країни. Домогтися повноцінного фінансування медицини в Україні, медичних програм, на які чекають сотні тисяч українців, – одне з головних завдань, яке завжди ставили перед собою народні депутати групи «Партія «Відродження». Тому ми вдячні усім парламентарям за підтримку таких важливих питань, як збільшення державних коштів на функціонування закладів охорони здоров’я та лікування важкохворих», – сказав Володимир Пилипенко. І додав, що реалізацією цих цілей Партія «Відродження» опікуватиметься і впродовж наступних років.

vidrodzhennya.org.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

16 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів