Колір шкіри, зачіска, гроші: в Ужгородському університеті дискутували про дискримінацію

Ярослав Лазур та Оксана Гусь
Ярослав Лазур та Оксана Гусь
Для кожної зустрічі на юридичному факультеті характерні обмін актуальною інформацією, конструктивні питання, обіг нових знань, удосконалення умінь та шліфування навичок.

 

Продуктивна зустріч студентів-юристів з відомою правозахисницею із великим теоретичним і практичним досвідом Оксаною Гусь відбулася 19 лютого.  Основна тема бесіди – дискримінація у всіх її проявах – за статтю, національною, віковою ознаками, сексуальною орієнтацією.

«Ми раді таким зустрічам, зокрема й тому, що в пані Оксани дуже великий досвід. Вона неодноразово представляла інтереси українців у Європейському суді з прав людини. Нас зацікавив саме правовий аспект проблеми дискримінації. Цікаво з’сувати її форми, а також методи донесення інформації. Для нас важливо, аби це не була звичайна лекція, а інтерактивне заняття, яке передбачає дискусію. Саме така манера викладання дає можливість адекватно на практиці використовувати інформацію, застосовувати навички», – відзначив декан юридичного факультету Ярослав Лазур.

Розпочала заняття Оксана Гусь з пропозиції: «Я не знаю, що таке лекція, тому хай це буде просто спілкування. Я розповім, чим займаюся, чому обрала таку сферу діяльності, натомість ставте питання й відповідайте на мої».

Оксана Гусь

Оксана Гусь

Як зауважила Оксана Гусь, поштовхом до її переорієнтації із звичайної юридичної діяльності у більш вузькоспеціалізовану сферу стала робота з громадською організацією із захисту прав жінок, після якої виникли сумніви в досконалості законодавства.

Рухаючись у канві теми зустрічі, а саме питання дискримінації, юристка-практик спершу вислухала різні варіанти визначень та уявлень про термін, звернула увагу на можливі прояви пригнічення людини у суспільстві. Молодь, з’ясувала для себе, що причинами упередженого ставлення можуть бути навіть найменші відмінності між людьми: колір шкіри, зачіска, гроші…

Даниїла Івашкович

Даниїла Івашкович

Зачепили питання адвокації, обговорили зміни у Кримінальному кодексі, які стосуються дискримінації. Відтак головну увагу звернули на випадок, який трапився в Ужгороді минулого року 8 березня. Жінки вирішили мирно заявити про свої права, в результаті ж були облиті фарбою, деякі зазнали опіків. Разом із студентами обговорили всі правові нюанси справи, зробили висновки й перейшли до обговорення фактів дискримінації в університеті.

«Зустріч особисто для мене виявилася доволі продуктивною. Раніше на проблему дискримінації не звертала особливої уваги, проте тепер усвідомлюю, наскільки це важливо, – ділиться думками з Медіацентром четвертокурсниця спеціальності «Правознавство» Даниїла Івашкович. – Насправді, ніколи не задумувалася про те, скільки різноманітних ситуацій може виникнути в житті, про те, що будь-яка пересічна людина стикалася з такими проблемами або ж у майбутньому відчує таку нерівність, пригноблення. Можливо, прозвучить банально, але ця пара змусила вкотре по-новому поглянути на наш світ».

Вікторя Кенідра

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів