Як розвивається слоупстайл в Україні та можливості для тренувань – з перших вуст

Як розвивається слоупстайл в Україні та можливості для тренувань – з перших вуст
Днями на Кубку Європи з фрістайлу слоупстайлу в Чехії вихованець закарпатського тренера Станіслава Кравчука став переможцем цих престижних міжнародних змагань. Тож Uzhgorod.net.ua звернувся до наставника збірної України зі слоупстайлу С. Кравчука прокоментувати цей вагомий здобуток.

 

–       Станіславе, як вдалося досягти такого успіху на Кубку Європи?

–       Натхненно працювали над цим. У Чехії було непросто, адже в стані господарів є чимало сильних слоупстайлістів, однак Орест Коваленко виступив бездоганно й зумів залишити позаду себе сильних чеських спортсменів Шімона Бартіка та Штефана Гудечека, хоча суддівська колегія довго дискутувала, які оцінки виставити, але наш спортсмен таки зумів схилити шальки терезів на свою користь.

–       Знаю, що разом із Орестом виступали ще троє українських фристайлістів. Для них це був перший міжнародний досвід?

–       Ну, зокрема, Микола Веприк – конкурент Ореста, адже потрібно, щоб Орест відчував подих у спину, щоб не втрачав мотивації. Цього разу в Миколи стрибок вийшов не зовсім вдалим, і він у підсумку посів 12-ту сходинку, можливо, дійсно, досвід Ореста зіграв ключову роль. А для інших ці змагання стали дебютними.

–       П’яту сходинку на цьому кубку в змаганнях серед дівчат посіла Катерина Коцар. Як вважаєш, цей результат – це здобуток? Чи все ж розраховував, що Катерина зможе посісти вище місце?

–       Саме так, Катерина могла спокійно потрапити до призової трійки. Але вона чомусь розхвилювалася, і це відбилося на її виступі, тож у підсумку стала лише п’ятою, пропустивши поперед себе трьох норвезьких та італійську фристайлісток.

–       Знову повернемося до успіху Ореста. Не так давно, 6 лютого в американському Парк Сіті на чемпіонаті світу він посів високе 23-тє місце, тепер став переможцем Кубку Європи. Де ще змагатиметься твій підопічний, щоб підтвердити свій стрімкий прогрес?

–       Готуємося до чергового етапу Кубку Європи, який пройде в Словаччині протягом 16 – 17  березня. Думаю, що також зможемо виступити на заключному етапі Кубку Світу в Швейцарії, який відбудеться наприкінці березня. Найважливішими вважаю змагання юнацького чемпіонату світу, який відбудеться в Швеції з 4 по 14 квітня, ці змагання стануть крайніми для Ореста в цій віковій групі. А найближчі старти – це чемпіонат України, який відбудеться з 2 по 6 березня в Буковелі.

–       З твоїм призначенням на посаду головного тренера збірної України з фрістайлу-слоупстайлу маємо очевидний прогрес у його розвитку. А що скажеш про інфраструктуру, є де займатися цим видом спорту в Україні?

–       Слоупстайл дуже популярний вид спорту в світі, в цій дисципліні фристайлу змагається значно більше спортсменів, ніж в акробатиці. На кубках світу, буває, стартують по 80, а то й більше сотні учасників. Організатори вже запроваджують певні квоти на участь у змаганнях такого рівня згідно з рейтингами спортсменів, посилюють вимоги в правилах. У слоупстайлі  дуже важлива роль суддівства, адже нема чітких рамок щодо оцінювання виступів спортсменів, тож інколи оцінки бувають і занадто суб’єктивні. А щодо рівня інфраструктури в Україні, то поки єдиним місцем, де планують розвивати цей вид, є Буковель, тут активно розбудовують сноупарк. На перспективу є плани щодо будівництва такого парку на Закарпатті на базі гірськолижно-оздоровчого комплексу «Синяк».

–       Тобі як колишньому фристайлісту-акробату важко було перелаштуватися на тренерську роботу в дисципліні слоупстайл?

–       Було непросто. На перший погляд, гадав, що різниця несуттєва, однак, коли став заглиблюватися, то слоупстайл від акробатики відчутно різниться. Тож, тренуючи, вчуся та вдосконалююся.

Роман СЕНИШИН 

uzhgorod.net.ua

 

27 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів