Відійшла у вічність фундаторка Лабораторії космічних досліджень УжНУ

Відійшла у вічність фундаторка Лабораторії космічних досліджень УжНУ
28 лютого, на 82-му році життя відійшла у вічність фундатор Лабораторії космічних досліджень УжНУ, доцент кафедри оптики Швалагін Ірина Василівна.

 

Народилася Ірина Василівна 23 квітня 1937 року в с. Кольчино Мукачівського району в селянській сім'ї. Після закінчення середньої школи в 1955 році поступила на фізико-математичний факультет Ужгородського державного університету, який успішно закінчила в 1960 році. На третьому курсі вона увійшла в групу студентів, яку організувала тодішній викладач окремих курсів з загальної фізики Мотря Василівна Братійчук, для спостережень швидкорухомих космічних об’єктів. Саме ця група студентів 6-го жовтня 1957 року вперше в історії радянської космонавтики проклала на картах зоряного неба трасу І-го штучного супутника Землі. Серед них була і Швалагін  Ірина. Всі учасники цих історичних подій були згодом відмічені пам’ятними відзнаками Астрономічної Ради АН СРСР.

З цих днів все творче життя Ірини Василівни було пов’язане з зародженням і розквітом Лабораторії космічних досліджень. Перша аспірантка М.В. Братійчук стала, для неї, основною помічницею як в науковій роботі, так і у викладанні загальних та спеціальних курсів з астрономії і астрофізики. Основний напрямок її наукових досліджень фізичні процеси у верхній зеленій атмосфері, які впливають на точність визначення положень швидкорухомих космічних об’єктів.

Після захисту кандидатської дисертації в 1969 році отримала вчену ступінь кандидата фізико-математичних наук і стала доцентом кафедри оптики і спектроскопії фізичного факультету УжДУ. Свої знання вона залюбки передавала своїм студентам і аспірантам. Великою гордістю для Ірини Василівни були успіхи її аспірантів  – Мотрунича Івана Івановича, старшого наукового співробітника Лабораторії космічних досліджень ДВНЗ „Ужгородський національний університет”, кандидата фізико-математичних  наук,  доктора технічних наук  Каблак Наталії Іванівни та студента-дипломника, нині першого віце-президента Російської Академії наук, академіка Балеги Юрія Юрійовича. 

Хвороби, які її переслідували, змусили  залишити наукову і педагогічну  роботу в УжДУ і залишитися тільки  на посаді заступника директора по науковій роботі в Ужгородській загальноосвітній спеціалізованій школі-інтернат з поглибленим вивченням окремих предметів Закарпатської обласної ради, де Ірина Василівна поспіль пропрацювала понад 10 років, поки дозволяло здоров’я. Працюючи в школі-інтернаті, вона не поривала зв’язки з колективом Лабораторії космічних досліджень, радіючи його успіхам і переживаючи за невдачі.

Люблячі діти і онуки постійно були поруч з Іриною Василівною і до останніх днів життя, її не полишали учні і колеги.

Світла їй пам'ять.

Колеги-фізики та вдячні учні. Похорони відбудуться 01.03.2019 р. о 15 годині з церкви, розміщеної на території СШ №5 (Київська набережна). 

uzhnu.edu.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

01 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів