«Ви виграли автомобіль»: закарпатців попереджають про новий вид шахрайства!

«Ви виграли автомобіль»: закарпатців попереджають про новий вид шахрайства!
Цими днями Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, повідомила про черговий вид шахрайства, який зі швидкістю блискавки поширюється по Україні. Дістався й до Закарпаття – до редакції uzhgorod.net.ua почали надходити тривожні сигнали від мешканців краю про те, що вони теж багато чого виграли. Тож кому вірити, а кому – ні, і як не потрапити на гачок – читайте у нашому матеріалі.

 

Отже, цими днями до редакції зателефонувала ужгородка Оксана Панько, вона розповіла про те, що їй надійшло смс повідомлення про виграш автівки. Дівчина питає, чи раптом не чули ми щось про такі розіграші, реальні вони чи ні? І надіслала фото, подаємо його:

Так склалося, що якраз цього дня, коли ми шукали відповідну інформацію про можливі шахрайства, Нацкомфінпослуг оприлюднила попередження про новий вид фінансового шахрайства з переказом коштів на карткові рахунки фейкових компаній.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ШАХРАЙСТВО ВЖЕ ОПРИЛЮДНЕНА

«На технічні засоби та засоби зв’язку громадян надходять повідомлення від фінансових компаній про те, що вони стали переможцями і виграли квартиру у місті Києві та пропонується перерахувати грошові кошти на картковий рахунок, з метою оформлення свідоцтва на право власності та інші повідомлення щодо виграшу цінних призів аналогічного характеру ( втому числі автомобілі тощо, - Ред.).

На сайтах вказаних нижче компаній розміщені фейкові свідоцтва Нацкомфінпослуг за підписом члена Нацкомфінпослуг Залєтова О.М. Наводимо перелік компаній:

ДП «Пей-Експерес Україна» - http://www.pay-express.info/index.php/license

ДП «Мені-Пей Україна» - http://many-pay.info/index.php/license

ДП «Фон-Бокс Україна» - http://fon-box.info/index.php/license

ДП «Мір Мані» - http://mir-money.com/about.php

ДП «Сіті Люкс Україна» - http://www.citylux-ukraine.com/index.php/license

ДП «Велком-Пеймент» - http://www.welcome-pay.com/index.php/license

ДП «Капітал Оне Україна» - http://ukrcapitalone.com/index.php/license

ДП «Пей-Дірект» - http://pay-direct.info/index.php/license

ДП «Біг-Пеймент» - http://big-pay.info/index.php/license

а також на таких сайтах, як:

http://www.status-pay.info/index.php/license

http://www.pay-cash.com.ua/index.php/license

https://lite-payment.info/index.php/license

http://b.tomsk-dance.ru/index.php/license

http://napositive.com.ua/prishla-sms-o-vyigryshe-avtomobilya-mashiny/ 

Станом на 21.02.2019 інформація про зазначені вище фінансові компанії  до Державного реєстру фінансових установ не вносилась, статусу фінансових установ компанії не набували, ліцензії на надання фінансових послуг не отримували.

За даним фактом член Нацкомфінпослуг  Залєтов Олександр Миколайович звернувся з відповідною заявою до Національної поліції України.

У разі надходження у будь-який спосіб від імені керівництва чи працівників Нацкомфінпослуг вимог, спрямованих на отримання коштів, чи висування інших НЕЗАКОННИХ ВИМОГ до суб’єктів господарювання або громадян, просимо:

НЕГАЙНО повідомляти Нацкомфінпослуг про такі випадки шахрайства

(тел. (044) 590-57-16: лінія для повідомлення про корупцію) та правоохоронні органи України».

ЯК ВАС МОЖУТЬ ОБДУРИТИ

Журналісти нашого видання uzhgorod.net.ua звернулися за вказаним номером телефону, щоб перевірити інформацію по отриманому смс. Повідомили про нього, а також розпитали чергового про особливості цього виду шахрайства.

Зокрема, на лінії для повідомлень про корупцію нам розповіли про те, що слід вкрай обережно відноситися до подібних повідомлень. Навіть якщо йдеться в смс тільки про виграш і прохання зателефонувати, треба розуміти, що навіть на цьому шахраї можуть заробляти. «Приміром, ви телефонуєте, щоб уточнити деталі виграшу, а вам починають розповідати умови виграшу, особливості, нюанси, словом, затягувати розмову. А ви й не знаєте, що хвилина такої розмови коштує 30 грн. Якщо ви на контрактній формі розрахунку з телефонною компанією, то можете «влетіти» на круглу суму», - розповіли нам в Нацкомфінпослуг.

Також, за інформацією з гарячої лінії, слід уважно придивлятися до документів, якщо ви вже вирішили «повестися» на якийсь розіграш. Але й це не панацея, бо переважна більшість людей уявлення не має, як мають виглядати офіційні ліцензії, сертифікати, інші юридичні документи. «Так, приміром, ми як фахівці розуміємо, що свідоцтва компаній, котрі подані на вищевказаних сайтах, не так виглядають, як мали б, оформлені неналежним чином. Але звідки про це знати простим людям?» - додали на гарячій лінії.

Загалом, як нам розповіли на гарячій ліні, до подібних повідомлень слід ставитися з великою обережністю, якщо ви не берете офіційно участь у добре відомій лотереї, не подавали документів, не реєструвалися, ця лотерея не є публічною, то варто зразу запідозрити щось погане.  

Загалом в Нацкомфінпослуг радять у будь-якому підозрілому випадку звернутися до правоохоронних органів – краще поберегтися, ніж налякатися.  

 

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

 

01 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів