Ми повертаємо поняттю самоврядування його справжній зміст – Президент

Ми повертаємо поняттю самоврядування його справжній зміст – Президент
Децентралізація – ще один елемент фундаменту Української держави, який потрібно захистити і зміцнювати. На цьому наголосив під час розширеного засідання Ради регіонального розвитку Закарпатської області Президент України Петро Порошенко.

 

– Ми не можемо втратити шанс, не можемо знову і знову сподіватися на жертовність героїв. Наша спільна відповідальність – остаточно й безповоротно гарантувати нашу незалежність від Москви, нашу інтеграцію до Євросоюзу та НАТО. І коли я говорю про продовження нашої роботи, я говорю і про продовження децентралізації, – зауважив Глава держави.

Він підкреслив, що країні потрібні ініціативи, які дадуть швидкий позитивний результат. Однією з них є ініційована Президентом програма децентралізації, яку підтримали і Уряд, і Верховна Рада, і лідери місцевого самоврядування.

– Це була командна праця багатьох людей, усім їм я хочу подякувати, – зазначив Петро Порошенко. – Був прийнятий запропонований мною закон про децентралізацію, яким владу передали громадам. Підкреслю – владу, повноваження, а разом з ними і відповідальність. Це перше. Друге. Ми зробили чесно – разом з відповідальністю передали на місця і фінансовий ресурс. Бо відповідальність без ресурсів – це обман. Тепер у зведеному бюджеті частка державного бюджету – 49%, частка місцевих – 51%. І ми будемо далі посувати це співвідношення у вибраному напрямі.

Президент акцентував, що децентралізація – це можливість і право кожного громадянина виходити з ініціативою, переконувати людей навколо і приймати рішення про життя своєї громади. Це скорочення відстані між людиною і владою, це можливість самому планувати зміни у своєму житті. «Ми повертаємо поняттю самоврядування його справжній зміст», – підкреслив Глава держави.

– Нагадаю, як було ще донедавна. Громадянин звертався з проблемою до обраної ним місцевої влади, а там у відповідь розводили руками: нічого не можемо зробити. Я більше не приймаю таку позицію! Тепер все відбувається зовсім інакше, – констатував Президент. – Вибирайте, самі, де тепер потрібна школа, де – освітлення, де – дорога. Вирішили, що саме це вам потрібно? Чудово. Ось вам повноваження, ось гроші – робіть.

Глава держави наголосив на важливості розуміння, що «децентралізація – це не кожен сам за себе. Навпаки, децентралізація – це об’єднання всіх нас заради спільної великої мети. Наша мета – країна без периферії. Це країна вільних, щасливих і заможних людей».

Президент зауважив, що кожне місто і селище Закарпаття не є периферією і гідне того, аби бути популярним для внутрішніх й іноземних туристів. Сприятиме цьому й відновлене сьогодні авіасполучення між Ужгородом і Києвом.

 

 

16 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів