Віталій Сержанов: «Працедавці самі часто приходять агітувати наших випускників працювати в їхніх установах»

Віталій Сержанов: «Працедавці самі часто приходять агітувати наших випускників працювати в їхніх установах»
Економічний факультет – це факультет з історією та досвідом, основи якого закладено ще у 1963 році. Сучасний економічний факультет є успішним підрозділом університету, котрий підготував у нашому регіоні близько 80% працівників бухгалтерського обліку, фінансових, податкових органів, банківської системи, матеріально-технічного забезпечення, економіки промисловості, економіки сільського господарства області. Факультет активно займається міжнародною співпрацею та дбає про цікаве дозвілля для своїх студентів. Про навчальний процес та можливості, які відкриваються для студентів економічного факультету, розповідає декан, кандидат економічних наук, доцент Віталій Сержанов.

 

Чому ви обрали  для себе фах економіста?

У класі 8-9 я ще не знав, який факультет мені обрати, адже мріяв бути і економістом, і юристом. Остаточне рішення ухвалив вже в 10 класі, на користь прийняття якого зіграло декілька факторів. По-перше, питання економіки та розвитку держави були на часі. Мене надзвичайно цікавили питання, яким чином держава отримує доходи, як саме працюють різні сфери бізнесу. А по-друге, на той час економічний факультет вже був визначним підрозділом УжНУ. Дехто з моїх друзів навчався на економічному факультеті і ділилися зі мною виключно позитивними враженнями. І можу сказати, що я ніколи не жалкував про те, що вступив на економічний факультет – потужний, з цікавими можливостями для студентів і працівників.

Друга моя мрія стати юристом також частково реалізувалася. Уже будучи кандидатом економічних наук і заступником декана факультету, я вступив на факультет післядипломної освіти і здобув спеціальність «правознавство». На мою думку, це дві спеціальності, які йдуть пліч о пліч. Не можна стати хорошим економістом не володіючи основами права. І - навпаки. Оперуючи цими знаннями, можна глибше зрозуміти явища, які відбуваються в економіці. 

Які нововведення чекають на цьогорічний абітурієнтів?

Значних змін у вступній кампанії 2019 року не очікуємо. Як завжди, для абітурієнтів є обов’язковими для складання ЗНО з українською мови і літератури та математики, і на вибір – іноземна мова, або географія. Для вступу на освітньо-кваліфікаційний рівень магістра на всіх абітурієнтів чекає обов’язкове складання іноземної мови.

На які спеціальності вестиметься набір на економічному факультеті?

З 2014 року ми намагаємось розширювати можливості і для викладачів, і для студентів, пов’язані як із навчанням, так і з саморозвитком. Багато позитивних змін зазнав факультет, починаючи від нових навчальних планів та введення нових спеціалізацій, яких потребував ринок праці нашого регіону, але які не були представлені до цього часу. І всі ці нововведення виявились дуже успішними. Сьогодні факультет складається з чотирьох кафедр: економіки і підприємництва; економічної теорії; фінансів і банківської справи; обліку і аудиту. Здійснюємо підготовку фахівців за такими спеціалізаціями: «логістика», «митна справа і оціночна діяльність» (дуже актуальні в нашій області), «облік, аудит і оподаткування», «бізнес-консалтинг» «економіка підприємства», «фінанси і кредит», «управління персоналом та економіка праці», «міжнародна комерція».

Які перспективи працевлаштування чекають на випускників економічного факультету?

Насправді, скоріше існує проблема для працедавців з недостатньою кількістю для них наших випускників, аніж проблема у випускників з пошуком роботи. Працедавці часто самі приходять агітувати наших випускників працювати у їхніх установах. Це представники державних служб, банків, страхових компаній. Приблизно 80% наших студентів знаходять роботу вже на 4-5 курсі за спеціальністю. А після закінчення університету 100 % наших випускників знаходять роботу за фахом. Випускники навіть мають змогу обирати між підприємствами, державними установами, у якій галузі вони більше хотіли себе реалізовувати. Сьогодні дійсно існує дефіцит на ринку праці фахово підготовлених, освічених економістів. Хоч зустрічають й інші думки з цього приводу у ЗМІ, ситуація на ринку праці діаметрально протилежна. Це можуть підтвердити працедавці.

Ми дуже раді бачити в себе абітурієнтів. Намагаємось допомогти їм у реалізації себе не тільки в науковому і освітньому планах, а й організовуємо для них насичене студентське дозвілля: квести, спортивні змагання, олімпіади, поїздки, вечори кіно, дні економіста, дні здоров’я. Прагнемо здружити студентів і створити для них доброзичливу атмосферу, яка, безсумнівно, впливає на навчальний процес. Активно розширюємо нашу міжнародну співпрацю, адже розуміємо, що у часи глобалізації наука і освіта можуть розвиватися тільки у тісній співпраці українських та закордонних вишів. Тож підтримуємо прекрасні дружні й робочі стосунки з вишами Словаччини, Польщі, Румунії, Хорватії, Сербії, Німеччини, Грузії та іншими. Сприяємо поширенню програми «Еразмус+» за якою наші студенти мають можливість їздити на навчання за обміном за кордон.

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

22 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів