Звернення в редакцію: чи діятиме програма «Доступні ліки» на Закарпатті й надалі?

Звернення в редакцію: чи діятиме програма «Доступні ліки» на Закарпатті й надалі?
До редакції uzhgorod.net.ua звернулася сьогодні мешканка Ужгородського району Марія Ганич. Вона каже, що звернулася до аптеки за ліками, які зазвичай отримувала в рамках програми «Доступні ліки», але їй сказали, що кошти закінчилися і ліків поки що немає. Жінка стурбована і питає, що трапилося, адже програму так рекламували, але це не головне, важливіше те, що вона справді дуже суттєво допомагала людям, особливо похилого віку.

 

Тож за коментарем журналісти uzhgorod.net.ua звернулися до Закарпатського обласного центру здоров’я.

Як повідомили в центрі, справді, програма «Доступні ліки» в тому форматі, в якому діяла досі, більше не працюватиме, все відбуватиметься за іншою схемою. Новації стартують з 1 квітня поточного року. Тобто, вже за три дні.

«Ми вже інформували і повторюю, що з 1 квітня програма «Доступні ліки» переходить на електронні рецепти, – розповіла Олена Суханова з Закарпатського обласного центру здоров’я. – Що це означає? Це означає, що відтепер для того, щоб отримати ліки, потрібно звернутися до свого дільничного лікаря і отримати електронний рецепт.

Ще важливо таке: нова система дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. «Тобто, пані Марія, яка звернулася до вашої редакції, зможе отримати ліки за рецептом не тільки в Ужгороді, а навіть у Харкові чи Києві», - додали в Закарпатському обласному центрі здоров’я.

Яка процедура отримання рецепту?

Крок 1. Пацієнт записується та приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у нього підписана декларація.

Крок 2. Лікар проводить прийом і виписує рецепт.

Крок 3. Під час виписування електронного рецепту лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений у декларації, є актуальним і належить пацієнту.

Крок 4. Після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я.

Крок 5. На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт : ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ».

Крок 6. За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема, призначенням ліків. В цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.

Крок 7. Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Називає працівнику аптеки номер рецепта. 

Крок 8. Працівник пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять в програму «Доступні ліки».

Крок 9. Пацієнт обирає один із лікарських засобів і називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки.

Наразі поки що схема така, але як вона діятиме – покаже час. Ми ж завтра продовжимо нашу публікацію по темі і розповімо, в яких аптеках можна буде придбати ліки за програмою. І чи будуть «Доступні ліки» й надалі доступними…

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів