Міжнародний день театру в Закарпатті: як це було (ФОТО)

Міжнародний день театру в Закарпатті: як це було (ФОТО)
27 березня – Міжнародний день театру. З цієї нагоди до яскравого театрального дійства містян і гостей Ужгорода запросив найбільший театр краю – Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний тетар ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв.

 

Святкову атмосферу для своїх гостей "шерегіївці" почали створювати вже на центральному вході до театру: після закличного й запального вступу ансамблю мажореток Ужгородського коледжу культури і мистецтв до глядачів вийшла сама муза театрального мистецтва – Мельпомена (народна артистка України Лариса Білак), яка привітала своїх шанувальників поетичними рядками й запросила до свого "храму".

За участі оркестру театру та творчого студентства свято продовжилось у фойє, де також діяв благодійний продаж сувенірів. А відтак на головній сцені стартувала стилізована під великий весняний ярмарок яскрава концертна програма з музичних, вокальних і танцювальних номерів, уривків із улюблених вистав (режисер – заслужений артист України Василь Шершун). Натхненні виступи артистів зал віддячив оплесками та щирими вітаннями.

За традицією, незадовго до початку концерту керівники театру розповіли журналістам із якими здобутками і планами "шерегіївці" прийшли до свого чергового професійного свята. Так, уже незабаром в Ужгороді забуяє театральне життя – з 12 по 18 квітня триватиме ІІІ-ій фестиваль камерного театрального мистецтва "Під цвітом сакури". Цього разу закарпатські поціновувачі матимуть нагоду переглянути найкращі вистави провідних театрів України – з Києва, Львова, Івано-Франківська, Луцька та, звичайно ж, Ужгорода. Детальна програма фесту буде повідомлена додатково.

Водночас, головний режисер театру, народний артист України Анатолій Філіппов готує до прем'єри виставу "Жменяки" за романом Михайла Томчанія. Як розповів сам режисер, це вже третє "народження" вистави на сцені Закарпатського облмуздрамтеатру. Вперше її поставили в 1967 році головний режисер Лесь Гриб спільно з автором роману Михайлом Томчанієм (до слова, Анатолій Філіппов грав у тодішній постановці Михайла Жменяка). Десятьма роками пізніше за тим самим сценарієм виставу сценізував Ярослав Геляс. Зараз, оскільки перший варіант п'єси відшукати не вдалось, Анатолію Філіппову довелося створювати власний. Робота видалася цікавою, а порушені у виставі питання – не втратили актуальності, тож режисер сподівається: "Жменяки" стануть візитівкою колективу. Тим паче, театр уже досить давно не працював у жанрі трагедії.

У свою чергу, директор Василь Марюхнич обнадіяв, що до кінця сезону репертуар поповнять і вистави експериментальних жанрів, які, імовірно, викличуть неоднозначну реакцію глядачів та неабиякий резонанс. А поряд із творчими пошуками "шерегіївці" планують також гастролі й участь у фестивалях, наразі вже запрошені до Києва та Дніпра. Крім того, колектив подав власний мистецький проект на здобуття гранту від Українського культурного фонду й очікує позитивної відповіді.

Насамкінець, поділився Василь Марюхнич, спілкуючись у день професійного свята з колегами з інших областей, із приємністю завважив, наскільки прихильно ті відгукуються про роботу закарпатських театралів. Справді, Срібна Земля щедра на таланти, зокрема живе доволі насиченим, як для невеликої області, театральним життям. Відтак, принагідно, очільник облмуздрамтеатру адресував вітання всім служителям закарпатської Мельпомени – друзям із ужгородської "Бавки", театральним колективам Хуста, Берегова, Мукачева – та побажав їм блискучих творчих звершень і якнайбільше вдячних глядачів.

Департамент культури Закарпатської ОДА

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

28 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів