Є проблема: чи будуть «Доступні ліки» і далі доступними для закарпатців?

Є проблема: чи будуть «Доступні ліки» і далі доступними для закарпатців?
Схоже на те, що така потрібна українцям програма «Доступні ліки» перестане бути… доступною. Проблема традиційна: хтось десь «перемудрив», і зараз виходить, що з 1 квітня пацієнти, які користувалися програмою, де-юре і надалі зможуть нею користуватися, а де-факто – зі значними складнощами. Чому? Журналісти Uzhgorod.net.ua спробували розібратися.

 

Перш за все нагадаємо, що програма «Доступні ліки» розпочалась 1 квітня 2017 року і триває майже два роки. За час роботи програми виписано понад 33 млн рецептів на понад 1,7 млрд грн. Тобто, в рамках програми сімейний лікар виписує рецепт і людина може придбати необхідні медикаменти за зниженою ціною. Компенсує витрати аптекам держава. В принципі, як звітує Міністерство охорони здоров’я, результат відчутний: програма показує і якісні зміни в показниках здоров’я населення. Так, за перший рік роботи програми «Доступні ліки» кількість пацієнтів із нормалізованим цукром при діабеті 2 типу збільшилася на 6,5%, кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульт чи інфаркт зменшилася на 4,2%, майже на 6% менше українці викликали швидку через приступи бронхіальної астми.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звернення в редакцію: чи діятиме програма «Доступні ліки» на Закарпатті й надалі?

За 2018 рік дані ми не знайшли, але очевидно, що вони теж показові. Важливо ж при цьому ще й те, що для того, аби отримати рецепт, люди частіше почали звертатися до лікарів, відповідно, перестали займатися самолікуванням і більше контролювати свій стан здоров’я (уже ж прийшли, то й кардіограму зроблять, і тиск виміряють. - Авт.), і навіть страх, що випишуть «непідйомні» ліки, зник, бо все ж у рамках програми можна було придбати ліки за чисто символічними цінами.

Проте вже традиційно в нашій державі: все починалося добре, а закінчилося – «як завжди». Чому?

Річ у тім, що на початку третього року дії програми «…щось змінилося в королівстві Данському» чи то б пак, у мізках розробників. Відповідно, вони вирішили дещо модернізувати програму.

Отже, в чім проблема? Річ у тім, що з 1 квітня адмініструвати програму «Доступні ліки» починає НСЗУ, яка стане єдиним розпорядником коштів за програмою реімбурсації. Лікарські засоби в рамках програми будуть відпускатися за електронними рецептами (ми про це вже писали). Завдяки цьому пацієнти зможуть отримувати ліки за програмою, незалежно від місця розташування, у будь-якій аптеці, яка братиме участь у програмі.

Проте! Як виявилося, кожна аптека повинна буде сплачувати власні кошти за… кожен оформлений рецепт! І суми чималі! Про це інформувала, зокрема, прес-служба «Щотижневика АПТЕКА», останнє з повідомлень таке: Зауважимо, що електронна система охорони здоров’я, яка дозволяє користуватися електронним рецептом, складається з двох компонентів: центрального компонента та периферії — медичних інформаційних систем (МІС). Раніше керівники аптечних підприємств Запорізької обл. повідомили, що оскільки реєстрація електронного рецепта відбувається в МІС, то їх постачальники братимуть за них абонентську плату. Як свідчать учасники програми, абонентська плата подекуди перевищує розмір роздрібної націнки на лікарський засіб із програми «Доступні ліки». Через це виник ризик, що заклади, які раніше брали участь у програмі, відмовляться від подальшої участі в ній».

Незрозуміло, чому про це мало інформації на центральному рівні, але насправді ситуація сумна. Порівняйте самі: станом на 26 березня 2019 р НСЗУ укладено 479 договорів про реімбурсацію ліків із аптечними закладами та їх структурними підрозділами. Також ще 42 заяви очікують на підписання НСЗУ. Загальна кількість місць відпуску ліків за цими договорами становить 3839.  А досі було – близько 6000, принаймні так інформувало МОЗ.

У Закарпатті в рамках програми "Доступні ліки" працювали 243 аптеки. Минулого року було 270 аптек. Зараз подали документи тільки … 14 суб’єктів! Серед них, певна річ, є такі, в яких по кілька аптек, але більшість – маленькі приватні підприємці та ФОПи. І не факт, що навіть у кожному райцентрі відтепер буде аптека, що працюватиме в рамках програми. А тепер уявіть бабусю, яка має діабет ІІ типу і перенесла інсульт, у далекому гірському Великоберезнянському районі. Чи Рахівському. Раніше для того, щоб взяти ліки, їй достатньо було перейти вулицю в аптеку. Чи максимум – поїхати в сусіднє село. А тепер? Їй треба отримати препарати, а для цього їхати – аж в Ужгород. Чи в Хуст. Чи ще за кілька десятків кілометрів потрастися в наших автобусах по наших дорогах. Уявили? І не треба вигадувати про родичів чи близьких, чи соціальних працівників – не все так просто й ідеально! Просто уявіть бабусю і описану вище «доступність». Ото ж бо.

Наскільки відомо редакції, в закарпатських аптеках неохоче порушують проблему. На рівні МОЗ про неї теж не говорять. Як і про бабусь. Навіщо? Біда лиш у тім, що з 1 квітня все це отак і запрацює – цілком «доступно»…

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

28 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Гарік 2019-03-29 / 10:30:03

    Де адреси тих 14 аптек? пишіть вже по нормальному.

  2. Дохтор 2019-03-29 / 10:15:11

    Кажуть грошей немає на ті доступні і не тільки то бабусь хвилює бо куча молодих і старших хворіє.

  3. іван 2019-03-28 / 17:42:00

    а українцям завжди не так.