Чому закарпатці не вакцинували дітей? Названі основні причини

Чому закарпатці не вакцинували дітей? Названі основні причини
Спалах захворюваності на кір, який триває в усьому світі, дуже загострив в Україні, де найбільше випадків цієї недуги, питання вакцинації загалом. Статистика щодо кору шокуюча: у 2017-му занедужало 5 тисяч осіб, 5 померли, у 2018-му – 55 тисяч, 16 померли і вже з початку цього року – 30 тисяч хворих, 14 – померли.

 

Консультант із комунікаційної підтримки МОЗ Марина Дадінова та начальник відділу комунікацій Центру громадського здоров’я МОЗ Володимир Біруля на  сeмінарі «Зміни в систeмі охорони здоров’я ІІІ квартал 2019: розуміємо та комунікуємо», що днями відбувся в Києві, навели основні причини виникнення спалаху. Зокрема це: відсутність щеплень проти кору у великої кількості людей; десятиліття зневіри у вакцинах та вакцинації, які держава гарантує безоплатно; зростання антивакцинаторських настроїв по всьому світу; проблеми з наявністю в Україні вакцин від держави у попередні роки. 

Під час одного з тематичних соціологічних опитувань різних регіонах України найбільше людей зазначили, що не вакцинувалися, бо не вірили в ефективність та якість вакцини, на Закарпатті таких понад 40%, а на Одещині – майже 90%. Майже третина закарпатців відповіли, що не вважали за потрібне вакцинуватися, ще приблизно стільки ж – що не проходили щеплення через побоювання побічної дії вакцини. І лише близько 15% відповіли, що мали медичні протипокази до вакцинації.

Якщо з початком спалаху захворюваності на кір, із 2017 року, вдалося підняти рівень вакцинації проти цієї недуги, то з багатьма іншими щепленнями ситуація в Україні дуже складна. Скажімо, на семінарі навели дані охоплення щепленнями у 2017-18 роках дітей до року: якщо проти кору імунізація склала 93 та 91 відсотки, проти туберкульозу – близько 84%, то проти поліомієліту – 51,9-69,2%, кашлюка, дифтерії, правця – 53,5 – 67,5%, вірусного гепатиту В – 57-65,2%, а проти гемофільної інфекції – лише – 34,8-51,1%.

uzhgorod.net.ua

 

29 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів