П’ятирічка самостійності: в Україні триває децентралізація

П’ятирічка самостійності: в Україні триває децентралізація
Владу – громадам. І це не передвиборче гасло, а реальне відображення суті децентралізації, яка полягає у тому, щоб передати в руки людей важелі впливу на місцеву владу. Це масштабна та глибинна реформа, яка якісно перебудовує систему управління країною вже 5-й рік поспіль.

 

Ініціатором та головним рушієм реформи децентралізації 5 років тому, ще на посаді віце-прем’єра, став Володимир Гройсман. І коли він очолив Кабмін, то зробив цю реформу одним зі своїх головних пріоритетів.

«У 2014 році нам пропонували федералізацію, яка б розшматовувала Україну, – зазначив  Прем’єр-міністр України. – А ми запропонували те, що з’єднає державу – децентралізацію. За 4 роки ми провели реформу, яка дозволила втричі збільшити бюджети громад. І зараз треба ефективно використовувати ресурси – для досягнення цілей. Які у нас завдання? Дати нову якість освіти, медицини, інфраструктури. Двигуном розвитку є національна економіка».

Більше грошей на повноважень

Старт децентралізації в Україні дали у критичні для країни часи – в 2014-му році, коли країну «хитало» і була реальна небезпека втрати незалежності.

«Згадую той період, коли фактично перед Україною стояло головне ключове питання  – це захист нашої територіальної цілісності й захист наших кордонів, – розповів голова Верховної Ради України Андрій Парубій. – Ми тоді усвідомлювали, як усвідомлюємо і сьогодні, що неможливо зробити сильною і успішною Україну, якщо не захищаючи одночасно кордони, ми не будемо проводити дуже глибокі внутрішні реформи. І тоді, усією командою, але я відзначу Володимира Гройсмана, який став мотором цього процесу, – розпочали реформу децентралізації».

Сама суть цієї реформи процес перерозподілу функцій, повноважень від центрального управління з Києва безпосередньо на місця. Завдяки цьому в об’єднаної громади залишається частина податків та землі. І ще одна головна характеристика реформи можливість для людей контролювати владу, яка стає до них ближчою, а також швидша реакція на проблеми та потреби людей.

Завдяки децентралізації за 5 років в Україні з’явилися 884 об’єднані громади, які отримали повноваження, ресурси, землю у комунальну власність від держави.

Відповідно, доходи місцевих бюджетів виросли за чотири роки з 68,6 млрд до 234 млрд грн, а підтримка розвитку регіонів 2018 року склала рекордні 37,8 млрд грн!

На ці гроші громадам вдалося відремонтувати школи і садочки, лікарні, місцеві дороги, водогони, створити енергоефективні котельні й зони відпочинку. Кількість побудованих за кошти держбюджету об’єктів у регіонах за ці роки перевищила 5 тисяч.

Від садочку до доріг 

У Закарпатській області також є приклади успішних ОТГ – Тячівська, Полянська, Іршавська, Вільховецька, Баранинська, а також Перечинська, яка є однією з найбільших. Голова останньої, Іван Погоріляк, розповів про реформу на прикладі власної громади.

«Ми вирішили створити ОТГ (місто Перечин та 4 села: Сімер, Сімерки, Зарічово та Ворочево), бо було бажання створити хороші умови для наших мешканців та їхніх дітей, аби вони не залишали у майбутньому свою домівку та жили й працювали саме тут», розповів голова Перечинської ОТГ.

За півтори року, а саме 30 квітня 2017 року була створена ОТГ, вдалося зробити чимало. І все завдяки збільшеному бюджету громади. У 2017-му він складав 29,9 млн грн, що дорівнювало 35% планового показника всіх доходів, у 2018-му 85,2 млн грн.

«Люди не хочуть жити у населеному пункті, де нема доріг, нормальної медицини та інших об’єктів», зазначив І. Погоріляк. Тому і взялися до роботи. Почалася реорганізація об’єктів освіти, ремонти дитячих садків, а також доріг. На останні в цьому році буде виділено 8,5 млн грн.

«Найуспішнішими проектами є асфальтування доріг, – розповів голова Перечинської ОТГ. – Крім цього, це реконструкція будівлі колишнього дитсадка, де ми розмістили різні служби: РАЦС, відділ ДМС, державний нотаріус, безоплатна правова допомога та інші. А також у Сімерській ЗОШ збудували спортивний майданчик зі штучним покриттям».

Ще у планах – відкриття ЦНАПу та розвиток туризму (потенціал є!). І не тільки. Додамо, що 15 лютого було затверджено Стратегію розвитку Перечинської ОТГ до 2025 року.

«На мою думку, це найвдаліша реформа за все існування незалежної України, – зазначив І. Погоріляк. – А Володимир Гройсман, як колишній міський голова, розуміючи роль місцевого самоврядування в розбудові держави, очолив цей процес. Впевнений, що до 2020 року ця реформа успішно завершиться».

Подібні вислови підтверджують, що реформа децентралізації є надзвичайно успішною. Враховуючи це, Прем’єр-міністр закликав закріпити незворотність децентралізації.

«Незворотність однієї з найуспішніших реформ Уряду – реформи децентралізації – потрібно закріпити на законодавчому рівні, передусім у Конституції, аби не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знов на користь центральної влади», зазначив він.

І сподіваємося, що законодавці до цих порад прислухаються. Зрештою, результати реформи довели, що вона має право на життя.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів