Ужгород буде з питною водою: доленосне рішення прийняли на сесії обласної ради

Ужгород буде з питною водою: доленосне рішення прийняли на сесії обласної ради
Без сумніву, історичне рішення для всієї громади Ужгорода ухвалили сьогодні депутати Закарпатської обласної ради, підтримавши проект «Про затвердження проекту  «Зона санітарної охорони водозабору Минай» Комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода». В Ужгородському водоканалі вже назвали це рішення доленосним. Чому?

 

Як розповів нашому виданню директор КП «Водоканал м. Ужгорода» Станіслав Карташов, з 2001 року комунальне підприємство займалося оформленням проектної документації щодо зон І, ІІ, ІІІ поясу санітарної охорони Минайського водозабору. З різних причин питання впродовж тривалого часу не вдавалося вирішити, і тільки за останній час, зрештою, справа зрушила з «мертвої точки».  

«Ми отримали погодження від усіх інстанцій – Державної служби геології та надр України, Державного агентства водних ресурсів, Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, – розповів нашому виданню Станіслав Карташов. – Відтак подали до обласної ради для  розгляду на сесії проект «Зона санітарної охорони водозабору Минай» Комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода» з метою забезпечення охорони водозабору прісних підземних вод «Минай», з якого здійснюється централізоване водопостачання населення міста Ужгорода та прилеглих сільських населених пунктів. У підсумку, сьогодні депутати затвердили І і ІІ пояс охоронної зони водозабору, тобто, сьогоднішнім рішенням вдалося зберегти Минайський водозабір як джерело питного водопостачання загальнодержавного значення».

Що означає це рішення для Минайского водозабору? С. Карташов акцентує: «Насамперед слід розуміти, що Минайський водозабір – це підземне джерело питного водопостачання для більш ніж половини Ужгорода та сусідніх населених пунктів, і затвердженням охоронних зон ми забезпечили цілісність і убезпечення земель від забудов, які в перспективі могли би погіршити якість питної води на водозаборі державного значення. Тобто, враховуючи рішення сесії, всі перспективні генплани, детальні плани територій будуть чітко узгоджуватися та нормуватися з умовами експлуатації даних земель».

Директор комунального підприємства нагадав, чому ще це питання має таку вагу. Річ у тім, що Коритнянська сільська рада всупереч чинному законодавству, порушуючи всі можливі норми і правила, затвердила генеральний план сільради, не врахувавши при цьому державні інтереси щодо обмеження в частині водозаборів. «Згідно з цим генпланом, землі ІІ поясу планували роздати під забудову для зведення індивідуальних житлових будинків. Враховуючи, що на цій території немає ні центрального водопроводу, ні центральної каналізації, можете тільки уявити, чим це загрожувало. Такі дії, без перебільшення, могли призвести до екологічної катастрофи й навіть повної зупинки експлуатації Минайського водозабору!», – додав С. Карташов. Наразі, з його слів, комунальне підприємство оскаржило цей генплан на рівні місцевого суду та Апеляційного суду м. Львова. «До речі, нагадаю, що при всьому цьому Коритнянська сільська рада боргує за спожиту воду підприємству і громаді Ужгорода 19 млн грн», – нагадав директор Водоканалу.

Станіслав Карташов також попросив наше видання «…висловити подяку від його імені  безпосередньо голові обласної ради Михайлу Рівісу, депутатам Олександру Ледиді, Йосипу Борто, Петру Грицику, Андрію Андріїву, Віктору Русину, і всьому депутатському корпусу, які зрозуміли важливість даного рішення для розвитку ужгородської громади в цілому».

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів