Готові стати студентом? Новації і цікавинки вступної кампанії УжНУ

Готові стати студентом? Новації і цікавинки вступної кампанії УжНУ
Вже зовсім скоро стартує цьогорічна вступна кампанія до закладів вищої освіти. На що абітурієнтам слід звертати увагу? Які зміни до правил прийому внесені цього року? Які важливі дати треба позначити у своєму календарі? Про нюанси й цікавинки – розмова з Іванною Стерчо, заступницею відповідального секретаря приймальної комісії Ужгородського національного університету.

 

Кожна абітурієнтська хвиля наче й однакова, та щороку має різні припливи у формі новацій. Яких викликів очікуємо від вступу-2019?

– Я б виокремила кілька моментів:

1) проведення вступної кампанії в компактніші строки;

2) першочерговий вступ осіб з угодою про відпрацювання не менше, ніж 3 роки в сільській місцевості або СМТ (квота-4 – гарантовані обсяги плюс ПЧК 1,05 в інших випадках) (для медичних та педагогічних спеціальностей);

3) спрощення механізму СК, збільшення для пріоритетних спеціальностей 1,05 (спеціальності, яким надається особлива підтримка);

4) пільги для учасників бойових дій не лише АТО/ООС;

5) установлення конкурсного бала не менше 130 балів на галузі знань 08 «Право», 28 «Публічне управління та адміністрування » і 29 «Міжнародні відносини», спеціальність 226 «Фармація, промислова фармація»;

6) зміни до переліку конкурсних предметів за окремими спеціальностями (до того ж іще математика або фізика), галузь 22 на «бюджет» – УМЛ, «Біологія» або «Хімія», «Математика» або «Фізика»;

7) зберігається 7 заяв на 4 спеціальності за держзамовленням на основі ПЗСО.

Які головні дати на календарі потрібно відзначити абітурієнтам?

– Стартуємо 1 липня. Саме тоді розпочнеться реєстрація електронних кабінетів вступників та завантаження необхідної інформації. Власне приймати заяви та документи будемо з 10 липня. І до 18.00 16 липня (для осіб, які вступають за співбесідою, складають вступні іспити або мають творчі конкурси) та 22 липня (для тих, хто вступає тільки на основі сертифікатів ЗНО). О 18.00 26 липня стане відомим рейтинговий список, а 31-го – виконано вимоги для зарахування на «бюджет». Набір за держзамовленням триватиме до 12.00 1 серпня. До 9-го відбуватиметься переведення за вакантними бюджетними місцями. Ну й фінальний етап, зарахування на контракт, ми повинні завершити до 30 вересня.

Іванно Петрівно, на що радите звертати увагу під час вступної кампанії нинішнім школярам, аби оминути камені спотикання на шляху до фаху-мрії?

– Насамперед – ознайомитися з Переліком конкурсних предметів у сертифікаті Українського центру оцінювання якості освіти (вступних іспитів), ваговими коефіцієнтами, мінімальною кількістю балів для допуску до участі в конкурсі.

Також рекомендуємо скористатися нашим сервісом «Калькулятор вступника 2019 року» для зіставлення предметів ЗНО та конкурсних пропозицій УжНУ. Звертаємо увагу, що в 2019-му розширено практику встановлення мінімальної кількості балів для вступу за спеціальностями з особливо високим рівнем суспільної відповідальності. Йдеться про «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародне право», «Фармація, промислова фармація». Аби подати відповідну заяву, необхідно набрати не менше, ніж 130 балів.

Для вступу на «Стоматологію » і «Медицину» такий поріг становить щонайменше 150 балів із другого та третього конкурсних предметів. І мінімальні 100 із кожного – залишаються стрижнем, щоб мати право брати участь у конкурсному відборі за іншими спеціальностями.

Вступники на основі повної загальної середньої освіти за денною та заочною формами навчання подають заяви лише в електронній формі, крім визначених Правилами прийому випадків. У кожній заяві зазначатиметься пріоритетність (показник «1» (один) означає найвищу).

І на завершення… Оскільки Ви чимало працюєте з абітурієнтами, очевидно, найбільше знаєте, чого прагнуть сучасні вступники. Як на фоні цього стремління молоді виглядає альма-матер?

– Переваг у нас справді багато. Перша – найвищий, IV, рівень акредитації Ужгородського національного, який базується на класичних університетських канонах. По-друге, ми належимо до кращих закладів вищої освіти Карпатського регіону. Третє, у виші сформувалися потужні наукові школи, відомі далеко за межами країни, а ужнівські дослідники співпрацюють із багатьма провідними університетами світу. Крім того, студенти перебирають досвід кваліфікованих викладачів, серед яких – кандидати, доктори наук, доценти, професори. Молодь альма-матер за роки здобуття фаху безпосередньо відчуває переваги академічної мобільності, долучаючись до програм за кордоном (семестрове навчання, навчально-ознайомча та виробнича практики, подвійні дипломи…) Маємо й цікаве дозвілля, особливо – спортивні традиції. Зокрема у гуртожитках університету, де проживає близько чотирьох тисяч студентів. Студмістечко – не тільки місце, де молодь готується до занять, харчується, спить, а й чудова локація для корисного та змістовного відпочинку.

Мирослава ГАРАЗДІЙ

novzak.uz.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

08 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів