Корисно знати: причини безсонні

 

Не усвідомлюєте, що споживаєте кофеїн

Коли мова заходить про кофеїн, ми зазвичай уявляємо собі тільки каву, хоча він міститься в безлічі інших продуктів. Шоколад або холодний чай також володіють високим рівнем кофеїну і здатні порушувати ваш режим сну, так що відмовтеся від їх вживання до тих пір, поки сон не відновиться.

Безсоння: причини, чому ви не можете заснути.

Спите забагато на вихідних

Провести цілий вікенд в ліжку — заманливо, але, безумовно, шкідливо. Подібним відпочинком ви збиваєте свій біологічний ритм погіршуєте засипання протягом усіх робочих днів. Замість того щоб спати до обіду у вихідний, поставте будильник на годину пізніше звичайного, щоб вам було легше вставати з ліжка у понеділок.

У вас старий матрац

В ідеалі — вам потрібно міняти свій матрац кожні 10 років. Саме відсутність комфортного місця для сну може заважати вашому засипанню, навіть якщо вам здається, що ваш старий диван вже став частиною вас. Зараз у вашому розпорядженні широкий асортимент матраців різної жорсткості, які зможуть задовольнити всі ваші потреби, так що не нехтуйте можливістю швидко засинати і прокидатися відпочилими.

Випили алкоголь

Навіть якщо ви звикли до вечері подавати келих вина — від цієї звички варто відмовитися, якщо вже деякий час страждаєте від безсоння. Обмежте споживання алкоголю або хоча б припини пити приблизно за три години до того, як лягти в ліжко.

Безсоння: причини, чому ви не можете заснути.

Лягаєте подрімати вдень

Цілком нормально, що ваш рівень енергії спадає в середині дня, і єдине, чого вам хочеться — трохи подрімати. Якщо ти піддастеся спокусі і ляжете відпочивати — з високою ймовірністю ви зіб'єте свій графік сну. Спробуйте краще запланувати невелику фізичну активність на середину дня, щоб підбадьоритися. Крім того, це допоможе вам відчути себе досить втомленими ввечері, щоб заснути відразу, як тільки голова торкнеться подушки.

У вас менопауза

Менопауза може завдавати шкоди всьому вашому організму, і, на жаль, це відбувається не тільки з жінками у віці. Майже чверть жінок, що знаходяться у менопаузі, відчувають припливи, які перешкоджають засинанню. Зупинити їх практично нереально, але щоб знизити симптоми, можна використовувати воловідштовхуючі простирадла або спеціальні прохолодні подушки.

Спите з тваринами

Багато людей люблять засинати разом з вихованцями під боком. Але ваші собаки і кішки вночі можуть виявляти ще більше активності і постійно виривати вас із фази глибокого сну. Крім того, якщо у вас чутлива шкіра і слизова, вовна та інші мікроелементи здатні викликати алергічну реакцію, яка так само не сприяє засинанню.

Безсоння: причини, чому ви не можете заснути.

У вас безсоння від синього світла

Центри медицини сну і сомнологи не втомлюються повторювати: вам потрібно відключати всю техніку та гаджети перед тим, як лягати спати. Ваш смартфон, планшет або телевізор випромінюють синє світло, яке пригнічує вироблення мелатоніну. Погана новина полягає ще і в тому, що вам потрібно щонайменше годину провести без улюбленого телефону, щоб організм налаштувався на відпочинок. Але якщо ви вже давно не можете виспатися, то дійсно варто змінити свою вечірню рутину.

 

19 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів