На Закарпатті - 20 видів кажанів. А ви знаєте, чому їх потрібно охороняти?

На Закарпатті - 20 видів кажанів. А ви знаєте, чому їх потрібно охороняти?
Кажани (хіроптерофауна) Закарпаття вивчалися зоологами УжНУ, зокрема професором Ю. Крочком. Вчені кажуть, що в області зустрічається близько 20 видів кажанів загальною кількістю близько 250 тис. особин, інформує Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації.

 

За даними департаменту, "найчисленнішими видами кажанів є велика нічниця, довгокрилець звичайний, нетопир малий, вечірниця руда та великий підковоніс. Заселяють кажани в основному підземелля, печери, льохи, горища, дупла дерев, дзвіниці.

Однак, чисельність окремих видів кажанів, зокрема, гостровухої нічниці, пізнього кажану, малого підковоносу за останнє десятиріччя, зменшилась.

Через незнання та відсутність екологічної свідомості люди часто проникають у сховища та знищують колонії кажанів.

Міністерство екології та природних ресурсів України розробило для ознайомлення та використання під час проведення просвітницької та роз’яснювальної роботи щодо охорони та збереження кажанів, занесених до Червоної книги України та що охороняються відповідно до міжнародних договорів – Угоди про збереження популяцій європейських кажанів (EUROBATS) та Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенції), інформаційні буклети: «Кажани – нічні охоронці лісу» та «Кажани і лісове господарство», видані Українським центром охорони кажанів в рамках гранту Фонду Руфорда (Rufford Foundation).

Електронна версія буклетів розміщена на сайті Українського центру охорони кажанів за посиланням: http://kazhan.org.ua/ukr/library/bngf.htm, https://www.eurobats.org/sites/default/files/documents/publications/leaflet/bat-buklet-592×210-005.pdf"

uzhgorod.net.ua

 

23 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів