В УжНУ відкрили лабораторію етнології, фольклористики та краєзнавства імені Михайла Тиводара

В УжНУ відкрили лабораторію етнології, фольклористики та краєзнавства імені Михайла Тиводара
У четвер, 25 квітня, на факультеті історії та міжнародних відносин УжНУ відбулося урочисте відкриття лабораторії етнології, фольклористики та краєзнавства, присвяченої відомому українському етнографу, історику Михайлу Тиводару. На відкритті лабораторії були присутні викладачі, студенти, родина відомого науковця. Про особистість Михайла Тиводара, його життєвий, громадянський, науковий шлях розповіли дружина, пані Олена Тиводар, проректор з навчально-педагогічної роботи Мирослава Лендьел, в.о. завідувача кафедри археології, етнології та культурології Надія Керецман, професор Володимир Задорожний, директор Інформаційно-видавничого центру Василь Ільницький, доцент Василь Коцан, доцент Павло Леньо та інші.

 

Становлення лабораторії розпочалося у 2015 році, Михайло Петрович Тиводар готував для неї чималу колекцію, зокрема й матеріали етнографічних експедицій університету, починаючи із 1960-х років. «Подібні лабораторії є центрами історико-краєзнавчих досліджень.  Залучаючи студентство, учнівську молодь  вони є чудовим місцем проведення лекцій, тематичних екскурсій. Робота з архівом таких лабораторій дає можливість проведення науково-методичних семінарів, круглих столів, конференцій. Важливо відзначити, що своїм успішним функціонуванням закарпатська школа етнології завдячує передусім професору Михайлові Петровичу Тиводару. Завдяки його копіткій роботі зібрано велику кількість артефактів, завдяки його навчанню вдалося виховати цілу когорту дослідників-етнологів» - зазначив модератор зустрічі Василь Коцан.

Учні та  вихованці Михайла Тиводара розповіли про свого наставника, цікаві речі, пов’язані з багатогранною особистістю науковця.

Проректор з навчально-виховної роботи Мирослава Лендьел розповіла про те, як проходила етнографічна практика, а також розповіла про важливість та непохитність громадянської позиції видатного історика. «Коли я поступила на історичний факультет, це був період кінця 80-х, початку 90-х років ХХ століття. Михайло Петрович у цей, нелегкий час проявив чітку українську державницьку позицію. Він мав дуже велику силу духу  та чіткі моральні переконання. Дай Боже кожному з нас хоч частинку від тої духовної сили, що мав Михайло Тиводар».

В.о. завідувача кафедри археології, етнології та культурології Надія Керецман розповіла про шлях до створення лабораторії. «Михайло Петрович Тиводар провів величезну роботу, збираючи та упорядковуючи цю чудову колекцію. Дуже добре, що ми можемо її представити на широкий загал і поділитися багатьма унікальними експонатами та науковими дослідженнями».

За останні три роки на факультеті історії та міжнародних відносин відновили практику етнографічних експедицій по Закарпатті. За їх результатом були презентовані наукові матеріали, зокрема збірник «Етніка Карпат», плануються наступні етнографічні поїздки для студентів – істориків. Отож колекція лабораторії етнології, фольклористики та краєзнавства буде неодмінно поповнюватися – переконані на факультеті історії та міжнародних відносин.

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів