«Факультет міжнародних економічних відносин УжНУ – це бренд, який цінують» – наголошує декан Микола Палінчак

«Факультет міжнародних економічних відносин УжНУ – це бренд, який цінують» – наголошує декан Микола Палінчак
Факультет міжнародних економічних відносин - один із найпрестижніших факультетів УжНУ, що випускає спеціалістів, яких потребують не тільки в Україні, але й за кордоном. Історія факультету бере свої витоки з 1998 р., коли було відкрито Філію Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка. Про факультет, його можливості та перспективи – у нашій розмові з деканом, професором Миколою Палінчаком.

 

Що спонукало особисто Вас обрати спеціальність при вступі до університету?

Зі шкільних часів я цікавився, правом, історією. Коли закінчив Хустську школу-інтернат мав непогані результати з олімпіад по історії. Моя мрія була - поступити до Харкова в юридичний інститут. Але директор школи, відомий освітній авторитет Іван Михайлович Магула, переконав мене в тому, що все ж краще поступати на історичний факультет УжДУ. Зрештою, я успішно його закінчив,  а потім також отримав й диплом юриста. У 2004-2005 роках я був проректором університету з міжнародних зв’язків і саме тоді постало питання, хто міг би очолити факультет міжнародних економічних відносин. Ректор Микола Вегеш запропонував мені піти на цю посаду, посилити факультет. Слід зауважити, міжнародна тематика для мене близька. На той час я очолював Інститут  державного управління та регіонального розвитку, мав чимало міжнародних проектів, контактів, грантових програм.

Які нововведення будуть актуальними на вашому факультеті у 2019 році?

 Цьогоріч на міжнародні економічні відносини та прикладну лінгвістику залишаються ті самі іспити, що й минулого року. На міжнародні економічні відносини приймаються сертифікати ЗНО з математики або історії, української та  іноземної мови. Так само і на прикладну лінгвістику.

На які спеціальності вестиметься набір на факультет цьогоріч?

Наш факультет забезпечує підготовку фахівців освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальностей  «Міжнародні економічні відносини» та   «Філологія. Прикладна лінгвістика».

Ми сподіваємося, що цьогоріч буде чимало бажаючих поступити до нас, як мінімум, не менше ніж минулого року. Я можу судити по тому, що ми маємо дуже багато позитивних відгуків від студентів, випускників, їхніх батьків.

Багато випадків, коли факультет закінчили брати або сестри. Це свідчить про високий рівень довіри до факультету.

Які перспективи працевлаштування чекають на випускників факультету?

 Основним показником факультету є працевлаштування. Нам приємно, що наші випускники дуже потрібні на ринку праці. Це бренд – студент факультету міжнародних економічних відносин, і він високо цінується як в Україні, так і за її межами. В нас немає такої кількості випускників, яку від нас просять фірми з іноземним капіталом. До прикладу, менеджмент фірми «Ядзакі» комплектований на 80% нашими випускниками. Фірми, які мають іноземний капітал, де потрібні економісти зізнанням іноземної мови, дуже  потребують наших студентів.

Крім цього, багато наших випускників працює на дипломатичній роботі – в міністерстві закордонних справ, посольствах та консульствах України за кордоном. Чимало студентів нашого факультету працює у міжнародних організаціях.  Це надзвичайно приємно для нас, адже вони несуть добру славу про факультет міжнародних економічних відносин. Також дуже тішить, що випускники знаходять себе в житті, є гордими, що закінчили саме наш факультет!

Олексій Шафраньош    

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів