Як закарпатських студентів вчать бути готовими стати на захист Вітчизни

Як закарпатських студентів вчать бути готовими стати на захист Вітчизни
Функціонування кафедри військової підготовки УжНУ було відновлено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 року № 143 «Про оптимізацію мережі військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів». Спільною директивою Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України від 20.02.2016 року кафедра набула статусу військового навчального підрозділу, який підпорядковано Командуванню Сухопутних військ Збройних Сил України з відповідним забезпеченням озброєнням і воєнною технікою.

 

З часу створення кафедри уже здійснено два випуски. Зараз там навчається 250 хлопців і дівчат. Усі вони – з числа кращих студентів університету. Важливо, що кожен з них – майбутній лідер. Про навчання військової справи в УжНУ та перспективи випускників кафедри військової підготовки розповідає її керівник полковник, кандидат психологічних наук Василь Олійник.

- Пане полковнику! Чому Ви обрали для себе фах військовика?

Народився я у м. Артемівськ Донецької області, якому нині повернуто його історичну назву - Бахмут. Навпроти нашого будинку розташовувалася військова частина і майже все моє дитинство і юнацтво минули біля неї. Спілкування з солдатами та офіцерами сформували у мене романтичне ставлення до військової служби. У школі, де я навчався, також було багато дітей військовослужбовців. Усе це сприяло тому, що я обрав собі таке майбутнє. По закінченні строкової служби я вступив  в Донецьке військово-політичне училище, яке закінчив у 1983 році й у званні лейтенанта. Служив у Білорусі, Групі радянських військ у Німеччині (м. Дрезден і Магдебург), Забайкаллі (м. Чита), де мене й застали події кінця 1991 року, коли Україна стала незалежною державою. Повернувшись на Батьківщину вступив у перший набір Національної академії Державної прикордонної служби (м. Хмельницький) по закінченню якої працював у штабі прикордонного округу (м. Львів), у Чопському прикордонному загоні, в Академії Держприкордонслужби України, у центральному апараті у м. Київ, захистив кандидатську дисертацію.

- На які спеціальності вестиметься набір цього року?

Ми навчаємо спеціалістів чотирьох військових спеціальностей: молодших командирів механізованої частини; фахівців бойового застосування наземної артилерії; бійців підрозділів спецпризначення; психологів.

Нині кафедра військової підготовки  значно розширила свій науково-викладацький склад. Її штат поповнили офіцери запасу, які мають бойовий досвід в районі проведення бойових дій на Сході України. На кафедрі навчаються студенти УжНУ та студенти інших вишів області, у тому числі й майбутні  офіцери запасу-жінки. Кафедра забезпечена зразками навчального сучасного озброєння й амуніції, обладнана інтерактивним тиром, тактичним майданчиком, артилерійською лабораторією, макетами місцевості тощо. 

-  Які нововведення чекають на абітурієнтів цьогоріч?

Складаючи навчальні плани ми багато в чому відмовились від спадщини радянщини, менше уваги приділяємо таким зовнішнім атрибутам, як, наприклад, стройова підготовка. Натомість, більшу увагу наших студентів зосереджуємо на патріотичному вихованні, прищеплюємо повагу і любов до своїх батьків, родини, рідного краю, Батьківщини. Ми вчимо своїх студентів бути готовими до того моменту, коли потрібно буде стати на захист Вітчизни. Звичайно, розповідаємо про історію українського війська, про ті славні битви, які ми вигравали під час Другої світової війни, про подвиги УПА, її героїв, які віддавали своє життя за Батьківщину. Є у нас предмет «Армії країн світу», більше вивчаємо тактику армій країн НАТО. 

У яких структурах працюють ваші випускники?

Кафедра військової підготовки здійснила перший випуск офіцерів запасу у 2017 році.  Наказом Міністра оборони України їм було присвоєно первинне військове звання «молодший лейтенант запасу». За два роки це звання отримали 231 випускник кафедри. Цьогоріч їхні ряди поповнять ще 97 молодих офіцерів.

Кожен третій наш випускник йде служити в Збройні Сили, Національну гвардію, Прикордонні війська чи в інші силові структури. Наші вихованці здобувають вищу освіту на своєму факультеті, паралельно вчиться на військовій кафедрі та готуються захищати Вітчизну. За такими офіцерами-патріотами – майбутнє якісно нової української армії! Випускники  кафедри мають змогу служити на добровільних засадах у Збройних Сил України, Службі безпеки України, Держприкордонслужбі України, Національній гвардії України, Національній поліції України та інших силових і правоохоронних структурах.

Василь Ільницький

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

06 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів