Усупереч законодавству: кому вигідна реорганізація закарпатського відділення фонду держмайна?

Усупереч законодавству: кому вигідна реорганізація закарпатського відділення фонду держмайна?
Сьогодні в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, під час якого представники Регіонального відділення Фонду державного майна України по Закарпатській області розповіли про незаконність процесу реорганізації, який розпочався цього року у відділеннях Фонду по всій Україні. Закарпатське відділення, згідно з новаціями, повинне об’єднатися з Волинським та Львівським з центром у Львові. Це не тільки ускладнює роботу на місцях, кажуть в регіональному відділенні, але є неправомірним. Про все це детальніше.

 

Отже, як розповів керівник регіонального відділення Василь Андрусь, він не бачить в проведенні реорганізації ні економічної, ні політичної доцільності, і загалом, про плюси від такого кроку ніхто відділення не повідомляв: «Ця реорганізація відбувається без консультацій із нами, працівниками відділення, з обласною владою. Я ви виокремив у цій проблемі 3 аспекти – правовий, політико-економічний та морально-етичний.

Правовий аспект полягає в тім, що утворення Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях як юридичної особи публічного права, що розташоване у м. Львові, має відбутися шляхом злиття трьох зазначених регіональних відділень. Проте, як стверджують в управлінні, нинішній в.о. голови ФДМУ Трубаров В. М. неправомірно, з порушенням норм чинного законодавства України, з перевищенням повноважень, прийняв рішення про проведення реорганізації Регіонального відділення ФДМУ по Закарпатській області, адже приймати рішення про реорганізацію територіальних органів Центрального органу виконавчої влади має право тільки КМУ. «Реорганізація територіального органу центрального органу виконавчої влади, а в даному випадку реорганізація Регіонального відділення ФДМУ по Закарпатській області повинна проводитися та здійснюватися на підставі рішення Кабінету Міністрів України, а саме у формі постанови та/або розпорядження, але аж ніяк не за наказом ФДМУ», - уточнила адвокат Іванна Пеняк.

Завідувач сектору правового забезпечення Фонду Віталій Семак додав: наразі триває і реорганізація державної міграційної служби, ось при цьому керуються законодавством, є постанова КМУ, проводиться реорганізація. Ми не проти реорганізації, але тільки щоб вона проводилася в рамках, які визначені чинним законодавством.

Про другий аспект – політико-економічний – розповів В. Андрусь. «Торік регіональне відділення забезпечило надходження до Державного бюджету більше 40 мільйонів гривень, уже цьогоріч близько 8 млн грн. Тобто, з точки зору організації роботи абсолютно ніякої доцільності в реорганізації немає.  Після завершення цієї процедури наше відділення втратить статус юрособи, тобто, всі питання, всі правовідносини будуть вирішуватися тільки у Львові.

Ще одне: на сьогодні наше регіональне відділення обслуговує близько 400 договорів оренди об’єктів державного майна, в тому числі в пунктах переходів на кордонах. Як будуть керувати всіма цими процесами, укладати угоди, співпрацювати з бізнесом із сусідньої області – велике питання, адже очевидно, що втрачатиметься час, оперативність тощо. Крім того, втратить місцевий бюджет – з огляду на попередній рік, десь у межах мільйона гривень, відповідно, не зможуть виконати план по планових показниках до держбюджету і обласні податківці.

Інше питання, зі слів В. Андруся, яке теж є дуже актуальним – це питання приватизації колишніх радгоспів. «Питання про зняття мораторію на приватизацію цих об’єктів уже давно перебуває на розгляді у ВР, і попередньо, ніби цьогоріч має вирішитися. У користуванні цих радгоспів тільки по Закарпаттю перебуває 12 тис га землі, тобто, у разі ухвалення законопроекту львівські чиновники керуватимуть процесом приватизації земель. Тобто, ми, закарпатці, депутати обласної ради, місцеві органи влади не матимуть відношення до земель територіальної громади, а чужі люди матимуть і розпоряджатимуться цим. Думаю, це буде дуже негативно сприйнято на Закарпатті».

І третє – моральний аспект. Чомусь, зі слів В. Андруся, реорганізація відбуватиється таким чином, що багатьох людей звільняють, комусь навіть не пропонують місця в новій структурі, когось переводять «на Львів». Працівників, які мають чималий стаж роботи, досвід, просто викидають на вулицю. «Ми минулого року дали до бюджету у вісім разів більше, ніж витрачено на утримання регіонального відділення, то невже не потрібні ці люди?» - задає питання Василь Васильович. До речі, близько двох десятків працівників Фонду прийшли на засідання до прес-клубу, аби підтримати свого керівника.

Працівники Регіонального відділення Фонду державного майна України по Закарпатській області звернулися з колективними зверненнями до Первинної профспілкової організації Фонду державного майна України, Кабінету Міністрів України та Громадської ради при ФДМУ з приводу неправомірних дій (перевищення повноважень) в. о. голови Фонду державного майна України Трубарова Віталія Миколайовича щодо здійснення (проведення) реорганізації регіональних відділень ФДМУ згідно наказу ФДМУ №232 від 06.03.2019 р. Також у суді на розгляді кілька судових позовів. «Дуже сподіваємося на об’єктивний правовий розгляд цих документів», - наголосили присутні й пообіцяли проінформувати громадськість про долю  регіонального відділення.  

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

06 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів